Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia, Handout / AFP / Profimedia, Depo Photos / Zuma Press / Profimedia

Sud u Istanbulu potvrdio je u žalbenom postupku presudu doživotnog zatvora za turskog biznismena i filantropa Osmana Kavalu optuženog za pokušaj rušenja vlade. To je drugo istaknuto ime u Turskoj koje je na kraju 2022. godine presudom uklonjeno iz političkog života. Prethodno, na zatvorsku kaznu osuđen je Ekrem Imamoglu, čovek koji se smatra najozbiljnijim protivkandidatom Redžepu Tajipu Erdoganu. Tajming? Savršen. Turska ide na predsedničke i parlamentarne izbore za nekoliko meseci.

Kavala do kraja života iza rešetaka

Osman Kavala iza rešetaka je završio pod optužbom da je inicirao i finansirao antivladine proteste u parku Geze 2013. godine. Prvobitno, potest je organizovan zbog ubranističkog plana kojim je predviđeno da se u parku Taksim Geze, pored trga Taksim, gradi šoping centar i stambeni prostor.

Protesti za odbranu jedne od retkih zelenih površina u evropskom delu Istanbula ubrzo su prerasli u demonstracije zbog ograničavanja slobode govora i slobode okupljanja, ali i autoritarizma Redžepa Tajipa Erdogana, čija je stranka AKP optuživana da od 2011. godine usvojila islamističku agendu čiji je cilj potkopavanje sekularizma u Turskoj.

Foto: Wiktor Dabkowski / AFP / Profimedia

Počevši u maju te godine u Istanbulu, protesti su se prošili i na druge veće gradove u Turskoj. Pojedine procene ukazivale su da je više od 3,5 miliona ljudi izašlo na ulice širom zemlje tokom višenedeljenih protesta. Takođe, demonstracije su ubrzo postale nasilne, a broj žrtava do septembra 2013. godine premašio je 20, uključujući i jednog policajca. Broj povređenih u istom periodu bio je 8.500, od kojih je 12 izgubilo oko u brutalnim okršajima sa policijom.

Erdogan je tvrdio da iza protesta stoji širok spektar sila, „određene grupe kapitala, lobiji, organizacije iznutra i spolja“ i da je protest “veoma profesionalno pripremljen“. Čak, tvrdio je da je „tri četvrtine učesnika“ glasalo za glavnu opozicionu stranku Republikanska narodna partija (CHP) i optužio njenog šefa Kemala Kiličdaroglua „da se ponaša kao šef terorističke organizacije pozivajući policiju da ne poštuje naređenja“. Pojedini mediji bliski Erdoganovoj stranci AKP tvrdili su da iz protesta stoji srpska organizacija „Otpor!“, a u jednom trenutku, proerdoganovska struja krivila je i Nemačku za proteste tvrdeći da je cilj protesta sprečavanje izgradnje trećeg aerodroma u Istanbulu zbog kog će aerodrom u Frankfurtu izgubiti na značaju.

Kavala, kog Erdogan vidi kao jednog od organizatora, uhapšen je na aerodromu Ataturk u Istanbulu 18. oktobra 2017. godine i od tada je u zatvoru. Savet Evrope je više puta pozivao Tursku da odmah oslobodi Kavalu nakon što je Evropski sud u Strazburu presudio da je Ankara prekršila njegova ljudska prava u maratonskom sudskom procesu.

Kavala ima pravo na žalbu turskom Vrhovnom sudu na presudu koja je doneta 28. decembra u žalbenom procesu.

Imamoglu osuđen na 2,5 godine zatvora

Prethodno, sredinom decembra Ekem Imamoglu, čovek koji se smatra najozbiljnijim izazivačem turskog predsednika, osuđen je na 2.5 godine zatvora. Presuda, na koju Imamoglu može da se žali, doneta je zbog vređanja članova izborne komsije koji su doneli odluku o poništavanju lokalnih izbora održanih u martu 2019. godine.

Imamoglu je „za dlaku“ uzeo Istanbul Erdoganovoj partiji AKP koja je najveći i najvažniji turski grad držala u svojim rukama godinama unazad.

Erdogan, čiji je kandidat za mesto prvog čoveka Istanbula bio bivši premijer Binali Jildrim, nije se mirio sa porazom. Izborni rezultat je bio toliko tesan da je tek nekoliko hiljada glasova odlučivalo u gradu u kojem živi 15 miliona ljudi.

Foto: Ozan KOSE / AFP / Profimedia

U danima nakon izbora, Erdogan je prvo tvrdio da je njegova stranka pobednik izbora, da je razlika 4.000 glasova u korist Jildrima, da bi na kraju priznao da „Imamoglu ima blagu prednost“. Na kraju, Erodoganov AKP podneo je čitav niz žalbi zbog nepravilnosti koje su rezultirale odlukom izborne komisije da se izbore ponove 23. jula.

Upravo tada, Imamoglu je počinio krivično delo za koje je osuđen, a koje i dalje negira. Prema presudi, Imamoglu je rekao da su članovi izborne komsije koji su doneli odluku o poništavanju izbora „budale“. Sa druge strane, prvi čovek Istanbula tvrdi da je ta reč bila upućena turskom ministru policije Sulejmanu Sojluu koji je prethodno njega indirektno nazvao istim pogrdnim nazivom.

Podrška Ekremu Imamoglu u Istanbulu Foto:EPA-EFE/SEDAT SUNA

Presuda protiv Imamoglua, koja uz zatvorsku kaznu podrazumeva i zabranu bavljenja politikom, dolazi nekoliko meseci uoči predsedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj. Kandidat opozicije, koja bi trebalo ujedinjena da nastupi na predstojećim izborima, još nije poznat, ali nedeljama unazad Imamoglu je figurirao za najozbiljnijeg kandidata. Ankete i analitičari saglasni su da bi Imamoglu bio najozbiljnija pretnja za Erdogana, ali pitanje je da li će imati priliku da se kandiduje.

Imamoglu je najavio da će se žaliti na presudu koju je u proj izjavi nakon izlaska iz suda nazvao „politički progon“.