Jevgenij Prigožin,Sergej Šojgu i Vladimir Putin Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia, EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV, Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia, Shutterstock

Ukrajinska kontraofanziva napreduje, Rusi su, sada je već kristalno jasno, besni, a ima indicija i da dolazi do velike promene u užem krugu Kremlja. Da stvar bude još gora, ruski lider Vladimir Putin vodi hibridni rat protiv jednog od nekada najbližih saradnika Sergeja Šojgua, u koji se sada uključio i predvodnik njegove paravojne formacije Vagner - Jevgenij Prigožin.

Prema navodima Instituta za proučavanje rata sa sedištem u Vašingtonu, Putin je konačno pronašao „žrtvenog jarca“ za neuspeh ruske vojske u Ukrajini. Očekivano ili ne, u pitanju je ministar odbrane Sergej Šojgu, koji se već nalazi na meti zbog gubitka teritorija u Donjecku, Lugansku i Hersonu.

Ovo potvrđuju i malobrojni nezavisni mediji u Rusiji, koji navode da su svađe česta pojava u vojno-političkom vrhu Rusije, za koje neki upućeni analitičari tvrde da bi mogle da rezultiraju čak i smenom ministra Šojgua.

Iznenadno hapšenje

To potvrđuje i nedavna akcija na ulicama Moskve u kojoj je uhapšen jedan od čelinika grupe Vagner Aleksej Slobodenjuk, a nalog za hapšenje navodno je dao ministar odbrane Sergej Šojgu.

Snimak njegovog hapšenja postao je viralan i mnogi smatraju da ovo hapšenje pokazuje da je Putin počeo sa obračunavanjem sa neistomišljenicima, a da nisu nedodirljivi ni oni koji se nalaze na samom vrhu vojne hijerarhije.

Inače, Slobodenjuk je i zaposlen u medijskoj grupi Patriot, koja vodi mrežu telegram kanala i poznata je po kritikovanju Šojgua, portparola Kremlja Dmitrija Peskova i drugih. Upravo se to na internetu navodi kao razlog hapšenja.

Sergej Šojgu Foto:Grigory Sysoev / Sputnik / Profimedia

„Prigožinov propagandista je napadao Šojgua na internetu uhapšen je u Moskvi od strane SOBR-a Rosgvardija. SOBR su veoma lojalni Putinu. To što ovo hapšenje nije izvršio FSB, kao što biste očekivali, ukazuje na unutrašnju borbu za vlast i nepoverenje među zvaničnicima“, navodi se uz snimak hapšenja.

Smene generala

Zbog munjevitog napretka ukrajinske kontraofanzive na istoku i jugu zemlje, ruski oficiri i vojnici koji se nalaze na frontu  ismevaju Šojgua zbog neefikasnog rukovođenja.

Njegove nedostatke čini se itekako primećuje i ruski predsednik, koji ga je praktično „izbrisao“ iz svog užeg kruga ljudi. Neformalna potvrda toga stigla je krajem jula kada je lider Rusije održao sastanak Saveta za bezbednost sa kog je Šojgu primetno izostao.

POGLEDAJTE JOŠ:

Šojgu se u proteklom periodu manje pojavljivao u javnosti, što nije prošlo nezapaženo. U martu je ministar odbrane „nestao“ na dve nedelje, tokom koje su mediji spekulisali o čemu je zapravo reč.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov tada je rekao da je ministar odbrane fokusiran na tekuću „vojnu operaciju“, kako Moskva naziva rat u Ukrajini.

Ipak, ovo objašnjenje nije bilo dovoljno, pa su se čule brojne teorije o lokaciji Šojgua. Neki su tvrdili da je povučen iz javnosti zbog svađe sa Putinom, neki da je sam pobegao u Sibir, a ostali da je doživeo srčani udar zbog čega se oporavlja u bolnici u Sankt Peterburgu.

BONUS VIDEO Evo gde je započeo Putinov poraz u Donjecku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare