Vladimir Putin Foto:Grigory Sysoev / Sputnik / Profimedia

Dvojica, može se reći najvažnijih Sergeja u Rusiji, od početka njene invazije na Ukrajinu proživljavaju vrtoglavi sunovrat. Naime, ministar odbrane Sergej Šojgu na meti je kritika zbog gubitaka koje trpe njihove snage na frontu, dok njegov imenjak, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov niže neuspeh za neuspehom na polju diplomatije.

Poslednji ispad Lavrova dogodio se nedavno na sednici Generalne skupštine UN u Njujorku, kada je rekao da je Ukrajina potrošni materijal za Zapad koji predvode SAD, u borbi protiv Rusije. Zbog ovakve retorike, koja brani invaziju ruskog predsednika Vladimira Putina na Ukrajinu, Lavrov je prozvan Putinovim „besnim psom“.

Naime, šef ruske diplomatije mesecima koristi svaku priliku ubedljivo i dosledno širi poruku Kremlja o neophodnosti „specijalne vojne operacije“, ali i žestoko brani stavove koje zastupa.

Sergej Lavrov Foto:Grigory Sysoev / Sputnik / Profimedia

Prema njegovim rečima, čitav svet se urotio protiv Rusije, a NATO ju je proglasio direktnom pretnjom na putu ka totalnoj dominaciji SAD i označio Kinu kao dugoročni strateški izazov.

Lavrov kaže i da SAD pokušavaju da pretvore ceo svet u svoje „dvorište“, koristeći nelegitimne jednostrane sankcije protiv onih koji se ne slažu.

„Jedna od posledica krstaškog rata protiv onih koje je Zapad proglasio za nepoželjne je sve dublje propadanje multilateralnih institucija, koje SAD i njeni saveznici pretvaraju u oruđe za ispunjavanje svojih interesa. Ova linija je nametnuta UN, njenom Savetu za ljudska prava, Unesku i drugim multilateralnim telima“, naglasio je Lavrov.

Diplomata koji zagovara rat

Takođe, Lavrov čiji je posao da kao šef diplomatije vodi brigu o tome da njegova zemlja bude prikazana u pozitivnom svetlu, radi potpuno suprotno i zagovara rat. Pa je tako, Lavrov na sednici UN-a izjavio i da Rusija u trenutnoj situaciji neće preduzeti prve korake ka dijalogu sa Zapadom.

Foto: EPA-EFE/KITH SEREY

„Ne odbijamo kontakte, a kada se dobiju odgovarajući predlozi, pristajemo. Naši partneri žele da se sastanu tiho da niko ne zna za to, izvolite. Jer uvek je bolje razgovarati nego ne razgovarati. Ali u situaciji u kojoj smo mi, Rusija sada neće preduzeti nikakve prve korake“, rekao je Lavrov.

Šokantne izjave o masakru u Buči

Njegov najšokatniji govor, po mišljenju međunarodne zajednice, dogodio se u aprilu kada su otkriveni monstruozni zločini ruske vojske u Buči.

Ukrajinski režim, gubeći na bojnom polju, priređuje scenirane zločine kako bi satanizovao Rusiju u očima međunarodne zajednice, navodi se u članku koji je objavio Lavrov.

Sergej Šojgu Foto:Grigory Sysoev / Sputnik / Profimedia

Šojgua ismevaju vojnici

I dok Lavrov svojim izjavama izaziva prezir i podsmeh međunarodne zajednice, njegov imenjak Šojgu doživljava to na unutrašnjem planu.

Naime, ruski nezavisni mediji mesecima bruje o tome da je ruski ministar odbrane postao marginalna figura u ruskom rukovodstvu zbog problema na frontu u Ukrajini, zbog čega predsednik Vladimir Putin preskače komunikaciju sa njim i o ratnim dešavanjima direktno razgovara sa operativnim komandantima. To potvrđuju i brojne „iznenadne smene“ vojnih generala, koji su važili za ljude u koje Šojgu ima poverenja.

Iz tog razloga ruski oficiri i vojnici koji se nalaze na frontu zbog slabog napredovanja na bojnom polju, ismevaju Šojgua.

Valerij Gerasimov i Sergej Šojgu
Valerij Gerasimov i Sergej Šojgu Foto: Aleksey Nikolskyi / Sputnik / Profimedia

Vojni analitičari su takođe više puta naveli da ministra odbrane ismevaju zbog neefikasnog rukovođenja i da se dugo se bori sa lošom reputacijom zbog značajnog nedostatka vojnog iskustva, pošto je većinu svoje karijere proveo u građevinskom sektoru i Ministarstvu za vanredne situacije.

Njegove nedostatke čini se itekako primećuje i ruski predsednik, koji ga je praktično „izbrisao“ iz svog užeg kruga ljudi. Neformalna potvrda toga stigla je krajem jula kada je lider Rusije održao sastanak Saveta za bezbednost sa kog je Šojgu primetno izostao.

Takođe, prema nezvaničnim informacijama, ministar odbrane već nekoliko meseci je „na ledu“ kod Putina. Prema pojedinim informacijama, razlog je činjenica da je prvi čovek Kremlja izgubio poverenje u neke saradnike, naročito od početka rata u Ukrajini. Jedan od njih je i Šojgu, inače pripadnik grupe koja je u Moskvi poznata kao siloviti – u prevodu silni.

Šojgu se u proteklom periodu manje pojavljivao u javnosti, što nije prošlo nezapaženo. U martu je ministar odbrane „nestao“ na dve nedelje, tokom koje su mediji spekulisali o čemu je zapravo reč.

POGLEDAJTE JOŠ:

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov tada je rekao da je ministar odbrane fokusiran na tekuću „vojnu operaciju“, kako Moskva naziva rat u Ukrajini.

Ipak, ovo objašnjenje nije bilo dovoljno, pa su se čule brojne teorije o lokaciji Šojgua. Neki su tvrdili da je povučen iz javnosti zbog svađe sa Putinom, neki da je sam pobegao u Sibir, a ostali da je doživeo srčani udar zbog čega se oporavlja u bolnici u Sankt Peterburgu.

Patrušev čeka šansu

Izvesnim promenama u Putinovom užem krugu, svoju šansu strpljivo čeka i ka istoj grabi Nikolaj Patrušev, sekretar Saveta Ruske Federacije.

Patrušev je još od osamdesetih godina jedan od glavnih saveznika Putina, iako u prvi mah nisu bili prijatelji. Međutim, ubrzo su pronašli zajednički jezik, a Patrušev, poznat i kao „kobac“ Nikolaj, često se pominje kao mogući naslednik ruskog lidera.

BONUS VIDEO „Zapad želi da uništi Rusiju“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar