Foto: EPA-EFE/FOCKE STRANGMANN/ALDA KALNINA//VLADIMIR PESNYA / HOST PHOTO AGENCY / POOL MANDATORY CREDIT/OLEG PETRASYUK/Darek Delmanowicz , Shutterstock

Za nešto manje od mesec dana ruska invazija na Ukrajinu ući će u svoju drugu godinu. Krvavi sukob, započet 24. februara uskoro bi mogao da uđe u novu fazu. Preokret bi mogle da naprave tri vrste tenkova koje uskoro stižu na front, i koje bi mogle da odluče pobednika iscrpljujućih bitaka. Na stranu Kijeva iz Sjedinjenih Država stiže Abrams, a iz Nemačke moćni Leopard. Sa druge strane, Moskva na front šalje najmodernije tenkove koje poseduje - T-14 Armate.

Naime, tokom jučerašnjeg dana – na svoj 45. rođendan ukrajinski lider Vladimir Zelenski  je primio vest koju čeka od početka sukoba. U Kijev uskoro stižu najmoderniji tenkovi iz dve najmoćnije zemlje na svetu – Abrams iz Sjedinjenih Država i Leopard iz Nemačke.

Bajden i Šolc prelomili istog dana

Najpre su nemački kancelar Olaf Šolc i američki predsednik Džozef Bajden u sredu doneli odvojene zvanične odluke da u Ukrajinu pošalju 31 tenk M1 Abrams i 14 tenkov Leopard.

Foto: EPA-EFE/VALDA KALNINA

Mnogi vojni stručnjaci tvrde da su ove dve vrste tenka zapravo blizanci. Jedina uočljiva razlika između njih je motor. Leopard 2 ima dizelski motor, koji je mnogo lakši za održavanje i više se koristi širom Evrope dok Abrams koristi snažnije i složenije turbinske motore.

Abrams – najjače oružje SAD vojske

Osim snažnog motora, Abrams ima i niz drugih moćnih karakteristika. Tenk M1 Abrams jedno je od najsuperiornijih kopnenih oružja u američkom arsenalu. Sposoban je da se približi neprijateljskim tenkovima, vojnim položajima i drugim ciljevima, raznese ih svojim topovima i mašinama, a zatim ubrza napred. Teški oklop tenka štiti vozilo i četvoročlanu posadu od vatre iz malog oružja, fragmenata granata, pa čak i od direktnih pogodaka. Može preći i do 1.2 metra duboku vodu. Pored toga, kao sekundarno oružje se koriste dva mitraljeza kalibra 12,7 milimetra.

Inače, američka vojska se na njega oslanja dugi niz godina. Nazvan je po generalu Kreigtonu Abramsu, zapovedniku iz Drugog svetskog rata. Prvi Abrams ušao je u službu američke vojske 1980. godine. Prvobitno je bio namenjen za borbu protiv Sovjeta u nemačkom strateškom Fulda Gapu. Abrams je nekoliko puta nadograđivan s većim topom i poboljšanim oklopom, prenosom i pogonom.

Tokom godina, Pentagon je kupio više od 7.000 tenkova u različitim konfiguracijama.

Tenkovi su pomogli američkoj vojsci da nadjača iračke snage tokom invazije na Irak 2003. godine, i mnogim drugim operacijama, kao i u Avganistanu.

Foto: EPA/MARCIN BIELECKI

Leopard – praktično neuništiv

Ništa manje važan nije ni nemački Leopard, koji na front stiže nakon višenedeljnog premišljanja Šolca. Tokom tog perioda Zelenski je otvoreno molio zapadne partnere i ukazivao na mogućnost koju bi ratom zahvaćena Ukrajina dobila njihovom isporukom.

Razlog vapaja ukrajinskog predsednika je pre svega to što se radi o jednim od najsofisticiranijih borbenih tenkova na svetu.

Glavno naoružanje na Leopardu 2 je top s tzv. glatkom cevi od 120 milimetara s maksimalnim dometom od 5.000 metara, tenk dostiže brzinu do 70 kilometara na sat, a pokreće ga relativno ekonomičan dizel-motor. Pritom, može da probije oklop debljine do četiri stotine i pedeset milimetara.

Pored toga, praktično je neuništiv – njegov oklop pruža zaštitu od protivoklopne municije i raketa. Vozilo je takođe opremljeno opremom za zaštitu od nuklearnog, biološkog i hemijskog oružja.

Nemački tenkovi Leopard 2 Foto:EPA-EFE/VALDA KALNINA

Takođe, može se koristiti i noću, jer sadrži i opremu za noćni vid.

Kada je reč o količini granata koje nosi u sebi, 42 – 15 se nalaze u kupoli, a ostale u trupu tenka.

Pored toga, poseduje i sekundarno oružje – dva mitraljeza kalibra 7,62 milimetra, pri čemu je jedan spregnut sa topom, a drugi ugrađen na krov tenka.

Nije sve tako sjajno

Obe vrte naoružanja na front bi trebalo da stignu kroz nekoliko meseci – na proleće. Ono što trenutno predstavlja problem koji neće biti lako premostiti, jeste to što ukrajinske trupe nisu obučene za upravljanje ovim sofisticiranim oružjem. Zbog toga ciklično ići na obuku u Nemačku tokom narednih meseci.

Foto: EPA-EFE/VALDA KALNINA ,Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia; profimedia.rs

Takođe, problem bi moglo da bude i to što je ova oružja odbrane skupo održavati.

I naposletku, i Rusija ima čime da se odbrani. Naime, i Moskva uskoro na front šalje moćne tenkove.

T-14 Armata – Putinov nevidljivi džoker

U trenutku kada je Zelenski slavio zbog dolaska moćnih tenkova, ruski lider Vladimir Putin kovao je osvetnički plan. Prema informacijama do kojih su došli britanski obaveštajci, glavna Putinova karta će biti T-14 Armata.

Oni bi uskoro trebalo da krenu put fronta. Radi se o tenkovima koji u sebi imaju digitalne sisteme – kreću se pomoću senzora i kamera. Takođe, poseduju top kalibra 125 milimetara i protivoklopne projektile. U njemu se nalazi manji broj vojnika, jer je kupola besposadna.

Pročitajte još:

Što je najvažnije, sposoban je da presretne protivtenkovske granate i praktično je nevidljiv u infracrvenom, magnetnom i radio spektru.

Kada je reč o zaštiti, ima modularne i aktivne sistemima zaštite.

I ovo ubitačno oružje takođe je zahtevno kao i ono koje dolazi iz SAD i Nemačke. Kako su zapadni mediji objavili 2018. godine T-14 ima izuzetno visoku cenu, što onemogućava masovnu proizvodnju. Pored visoke cene proizvodnje, visoki su i troškovi održavanja.

BONUS VIDEO Srušio se ukrajinski helikopter 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare