Jens Stoltenberg Foto:EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

General sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je nemačku najavu da će tenkove Leopard 2 poslati Ukrajini, rekavši za CNN da će to „značajno ojačati njihove borbene sposobnosti“.

„Videli smo kako se Rusi ukopavaju i grade utvrđenja“, rekao je Stoltenberg.

„Ako želimo da Ukrajina bude u stanju da se brani od predstojećih ruskih napada, znamo da Rusi planiraju nove napade, a takođe ako želimo da Ukrajina može ponovo da preuzme teritoriju, moramo da im damo više opreme i moderno oružje“, dodao je on.

PROČITAJTE JOŠ:

Berlin je saopštio da će obezbediti 14 tenkova Leopard 2 A6 iz zaliha Bundesvera, a obuka ukrajinskih snaga će brzo početi u Nemačkoj. Pored obuke, paket će uključivati i logistiku, municiju i održavanje sistema.

Upitan da li će uvođenje tenkova Leopard i izveštaji da SAD završavaju svoje planove za slanje tenkova Abrams dati Ukrajini sposobnost da pobedi, Stoltenberg je rekao da zapadni saveznici „treba da pruže još veću podršku, ne samo da bi osigurali da Ukrajina preživi, već i da osiguraju da Ukrajina bude u stanju da oslobodi više teritorije i pobedi kao suveren.“

BONUS VIDEO: Rusi raketirali Kijev u novogodišnjoj noći – pogođen hotel u centru grada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar