Jens Stoltenberg Foto:EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg snažno je u petak osudio nove ruske raketne napade na Ukrajinu, naglasivši da ruska strategija u toj zemlji neće uspeti. Pokušaji da se ukrajinski narod liši vode, struje i grejanja nameran je napad na civile, rekao je Stoltenberg u intervjuu za dpa u Briselu.

Kremlj mesecima bombarduje ukrajinsku energetsku infrastrukturu. Rusija je u petak izvela nove napade širom Ukrajine, uključujući Zaporožje, Mikolajev, Vinicu, Poltavu, Dnjepropetrovsk i Harkov. Gađan je i Kijev.

Putin je podcenio NATO

Ruski predsednik Vladimir Putin „pokušava zimu iskoristiti kao oružje, nastojeći da slomi ukrajinski narod kako bi potkopao njegovu podršku ukrajinskoj samoobrani“, rekao je Stoltenberg. No generalni sekretar NATO-a uveren je da Putinova strategija neće uspeti, prenosi Index.hr.

„Istorija nas zapravo uči da ovakva vrsta brutalnih napada na civile ne slabi volju za pružanjem otpora“, nego je samo jača, rekao je. Stoltenberg takođe veruje da je Putin počinio veliku grešku podcenivši odlučnost članica NATO-a da pomognu Ukrajini.

„Saveznici NATO-a pružaju podršku Ukrajini nezapamćenih razmera i jasno su dali do znanja da će je podržavati dokle god bude potrebno“, rekao je.

BONUS VIDEO: Rusi dronovima napali Kijev

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar