Foto: Chase Doak/ REUTERS, Shutterstock

Kineski špijunski balon uočen je u četvrtak uveče na teritoriji SAD i to iznad ogromnog prostranstava Montane - američke nuklearne baze "sudnjeg dana". Pentagon je odlučio da ne preduzima nikakave radnje u cilju njegovog neutralisanja ili obaranja - što iz straha od onoga što bi eventualno mogao da sadrži, što zbog dodatne eskalacije koju bi mogao da izazove odgovor Pekinga.

Nije slučajno što se balon pojavio baš tu – reč je o prostoru iznad američke vazdušne baze Malmstrom u kojoj se nalazi 150 interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM) Minuteman III, dovoljnih da unište celu planetu. To je ujedno i jedan od najvećih kompleksa nuklearnih raketnih silosa u kom se aktivno održavaju nuklearne rakete.

U njoj je angažovano najmanje 3.000 vojnika i nešto više od 600 civila. Posebni „dragulj“ ove baze jesu podzemni raketni silosi koji su raštrkani na ogromnoj površini od 13.800 kvadratnih milja, koja pokriva devet okruga u Montani.

Koliko je balon tu?

Pretpostavlja se da kineski špijunski balon već nekoliko dana leti iznad Sjedinjenih Država, rekli su američki zvaničnici. Interesantno je da je balon otkriven baš uoči planiranog putovanja američkog državnog sekretara Antonija Blinkena u Peking 5. februara.

Iako se pretpostavlja da balon nije mogao da prikupi previše podataka, čak i da je možda poslat samo kao provokacija, SAD su u prvi mah rešile da odgovore. Borbeni avioni su bili spremni, ali onda se dogodio preokret.

Pročitajte još:

Vojni lideri savetovali su američkog predsednika Džozefa Bajdena da ne ispaljuje rakete na balon na nebu iz straha da bi krhotine mogle biti pretnja po bezbednost. Bajden je prihvatio savet vojnih zvaničnika, a potom se oglasio i Pentagon.

„Balon trenutno putuje na visini znatno iznad komercijalnog vazdušnog saobraćaja i ne predstavlja vojnu ili fizičku pretnju ljudima na zemlji“, naveo je Pentagon u saopštenju.

BONUS VIDEO Lunić o aferi NIS: Moguća špijunaža, Rusima odgovara da Srbija bude njihov proksi igrač

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar