Foto: PHOTOSTOCK-ISRAEL / Sciencephoto / Profimedia, EPA-EFE/EDUARDO MUNOZ / POOL

"Svi znaju da su vaši protivraketni odbrambeni sistemi najbolji i da definitivno možete pomoći našem narodu, spasiti živote Ukrajinaca, ukrajinskih Jevreja", rekao je juče ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, obraćajući se izraelskom Knesetu. Odbrambeni sistem nazvan Gvozdena kupola (Iron dome), koji je prošle godine uspeo da odbije veliki broj raketa iz Gaze, Ukrajina je i ranije pokušavala da kupi od Izraela, ali bezuspešno.

Izrael će morati da živi sa izborima koje donese, poručio je Zelenski, aludirajući na dosadašnje odbijanje Izraela da proda njegovoj zemlji odbrambeni sistem, pošalje naoružanje ili čak uvede sankcije Rusiji.

Životno osiguranje Izraelaca

Nebo iznad Izraela već deset godina čuva Gvozdena kupola, koju mnogi građani ove zemlje smatraju životnim osiguranjem.

Ideja o jakom odbrambenom sistemu nastala je 2006. godine, kada se Izrael borio protiv Hezbolaha – islamističke grupe čije je sedište u Libanu.

Foto:REUTERS/Amir Cohen

Hezbolah je tada lansirao hiljade raketa koje su nanele veliku materijalnu štetu i ubile na desetine građana Izraela. Kako se ovakav scenario nikada više ne bi ponovio, izraelske vlasti su najavile da će državna odbrambena firma Rafael Advanced Defense Systems razviti novi protivraketni štit.

Posle nekoliko godina istraživanja i razvoja, sistem je prvi put testiran u borbi 201, kada je oboren projektil ispaljen na grad Berševu na jugu Izraela.

Kako radi Gvozdena kupola

Gvozdena kupola je deo širokog sistema odbrambenog raketnog sistema koji košta milijarde dolara. Sistem koristi radar za praćenje dolazećih projektila, a zatim ispaljuje dve rakete-presretače da bi ih oborio.

Izrael napad
Foto: REUTERS/Nir Elias

Tehnologija pravi razliku između projektila koji će verovatno pogoditi izgrađena područja i onih koji će promašiti cilj. Na ovaj način moguće je oboriti samo one projektile koji se kreću ka gradovima i naseljenim mestima.

POGLEDAJTE JOŠ:

Svaki presretač košta do 150.000 američkih dolara, a u  Izraelu je trenutno deset ovakvih sistema.

Gvozdena kupola svoju moć dokazala je prošle godine, kada je sukob između Izraela i Gaze ponovo eskalirao. Prema pojedinim podacima, kupola je preserla više od 2.400 raketa koje su sa područja Gaze ispaljene na izraelske gradove, čime su mnogi životi spaseni.

Sva dešavanja iz Ukrajine možete pratiti u našem blogu uživo. 

BONUS VIDEO Bombardovanje Gaze

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram