Foto: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski uputio je danas poslednji u nizu apela za vojnu pomoć njegovoj zemlji u borbi protiv invazije Rusije. Obraćajući se izraelskom parlamentu putem video linka izjavio je da će Izrael "morati da živi sa izborima" koje donosi o tome da li će pomoći u zaštiti Ukrajinu od ruske invazije. Zelenski je doveo u pitanje oklevanje Izraela da proda Ukrajini odbrambeni sistem Gvozdenu kupolu

Zelenski je podsetio da je 24. februar, datum ruskog napada na Ukrajinu, takođe, bio datum kada je 1920. godine u Nemačkoj osnovana Nacionalsocijalistička nemačka radnička partija, nacistička partija koja je uništila čitave države i pokušala da izvrši genocid, preneo je izraelski list „Tajms of Izrael“.

Ponovo, kako je rekao, 24. februara, „102 godine nakon nacista, dato je naređenje da se započne ruska invazija na Ukrajinu, u kojoj je ubijeno hiljade ljudi a milioni su ostali bez doma“, rekao je on i dodao da su Ukrajinci postali izbeglice u desetinama zemalja.

Napravivši poređenje između ruske ofanzive i „konačnog rešenja“ – plana nacističke Nemačke da istrebi Jevreje – Zelenski je doveo u pitanje oklevanje Izraela da proda Ukrajini odbrambeni sistem Gvozdenu kupolu, preneo je Rojters.

„Svi znaju da su vaši protivraketni odbrambeni sistemi najbolji…i da definitivno možete pomoći našem narodu, spasiti živote Ukrajinaca, ukrajinskih Jevreja“, rekao je Zelenski koji je inače i sam jevrejskog porekla.

Dodao je da se Ukrajinci pitaju zašto ne mogu da dobiju oružje od njih, zašto Izrael nije uveo snažne sankcije Rusiji ili ne vrši pritisak na ruske kompanije.

„U svakom slučaju, izbor je na vama, braćo i sestre, i onda morate da živite sa svojim odgovorom, narode Izraela“, istakao je Zelenski obraćajući se Knesetu.

Dešavanja u Ukrajini možete da pratite na našem lajv blogu Nova.rs

BONUS VIDEO: Stambeni blok u Kijevu u ruševinama, evakuacija civila


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare