Split
Split; Foto: Denis Rozhnovsky / Alamy / Alamy / Profimedia

Sada je i zvanično. Split je uveo konkretne kazne za one turiste koji misle da po dolasku na hrvatsku obalu mogu otpustiti sve kočnice. 300 evra za uriniranje, recimo. Grad će uz policiju nadzirati i obezbeđenje. Stanovnici centra grada mogu se samo nadati da će to uvesti bar malo kontrole.

Turistički incidenti podgrejani drogom i alkoholom ili čistim bezobrazlukom u Splitu su već počeli. Splićani koji žive u centru, naročito pored noćnih klubova, viđaju ovakve prizore.

„Oni idu na te ture gde mogu piti za 20 evra koliko žele, dok se ne ruše, dok ne počnu da padaju po podu i onda tako mokre oko naših kuća, po našim dvorištima, povraćaju“, rekla je Lara Bonačić Arapović, predsednica Gradskog veća Grada Splita, prenosi Dnevnik.hr.

„Gađaju naše stanare bocama što je grozno. Ujutro kad se probudimo prvo što vidimo je ljudski izmet i mokraća pa sve do razbijenih boca“, dodao je Denis Kulušić.

U takvom stanju često odu spavati u prvi ulaz, na podu ili čak noće nasred puta.

„Zaspu nam na kućnom pragu“, rekao je Kulušić. „Jedan je juče ostao bez svesti, na podu, krvav“, izjavila je Bonačić Arapović.

Dok ih ne savlada umor buka je kažu nesnosna, stanarima nema spavanja, donosi reporterka Dnevnika Nove TV, Sofija Preljvukić.

„Urlaju, glasno pričaju na mobilni telefon, pale prenosne zvučnike“, navodi Kulušić. „Da se galami, da se pije, da se tu negde i diluje“ dodao je Leo Nikolić, turistički vodič.

Gradsko Veće donelo je odluku.

„Radi se na odluci koja se temelji na Zakonu o javnom redu i miru. Mokrenje, povraćanje, penjanje na spomenike, bacanje u fontane, kazna je 300 evra“ poručio je Bojan Ivošević, dogradonačelnik Splita.

PROČITAJTE JOŠ:

Grad uvodi i deset čuvara koji će pomagati komunalnim redarima i policiji.

Neki se slažu s tom odlukom drugi imaju nekoliko pitanja.

„Ne znam šta će ti zaštitari, kakve će oni ovlašćenja imati. Imaju li pravo prisile ukoliko ta pijana osoba krene na njega fizički, sme li on nju sprečiti?“, upitala je Bonačić Arapović.

Samo policija moći će se obračunati s onima koji na javnim mestima vode ljubav, ili šetaju goli jer to pokriva drugi zakon.

„Puno golih, puno akcije među golima“, rekla je Ana Peraica.

Bitno je reći da je ovakvih turista u manjini.

„Imamo uglavnom pristojne normalne goste“, zaključio je Nikolić.

BONUS VIDEO: Hrvatski predsednik o srpskim cajkama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar