Napad na Belgorod Foto:Screenshot/@legion_svoboda

Pripadnici antikremljanske milicije pozvali su civile u ruskih regijama Belgorod i Kursk na evakuaciju, uz poruku da pripremaju napade na ruske "vojne položaje" u dve regije.

„Putinove ubice izvode masovne udare na mirne ukrajinske gradove, postavljaju položaje između vaših domova, škola koju pohađaju vaša deca i državnih institucija“, navedeno je u zajedničkom saopštenju koje su potpisali Legija slobode Rusije, Ruski dobrovoljački korpus i Sibirski bataljon prenosi Jutarnji list.

Tri milicije, koje čine ruski dobrovoljci koji se bore za Ukrajinu, pozvale su na prestanak napada na Ukrajinu s ruske teritorije.

„Prisiljeni smo da pucamo na vojne položaje koji se nalaze u gradovima Belgorod i Kursk. Pozivamo lokalne vlasti da spase ljudske živote i počnu s evakuacijom gradova u regijama Kursk i Belgorod“, navedeno je.

Sat vremena pre zajedničke objave, guverner regije Kursk Roman Starovit objavio je uzbunu od vazdušne opasnosti za tu regiju i pozvao civile da potraže sklonište. U utorak je rusko Ministarstvo odbrane tvrdilo da je odbijen niz drskih prekograničnih napada proukrajinskih dobrovoljaca, koji su upali na rusku teritoriju i preuzeli kontrolu nad selom Tjotkino u regiji Kursk.

Dobrovoljačke jedinice dele videozapise na Telegramu na kojima se, kako se čini, njihovi borci na oklopnim vozilima uključuju u borbu. Nije jasno kada i kako su nastale snimke.

U susednoj regiji Belgorod ubijen je pripadnik regionalnih snaga teritorijalne odbrane, dok je 10 civila ranjeno, tvrdi regionalni guverner Vjačeslav Gladkov.

Portparol ukrajinske vojne obaveštajne službe rekao je da dobrovoljci nisu delovali prema naredbama iz Kijeva.

Rano u sredu, Legija „Sloboda Rusije“ objavila je snimku na Telegramu na kojoj se vidi kako se njeni borci još uvek nalaze u selu Tjotkino, ali nije bilo moguće odmah potvrditi te tvrdnje.

Pročitajte još...

Još jedan videozapis podeljen je kasnije istog dana i prikazuje, kako se čini, razmenu vatre između pripadnika milicija i ruskih snaga.

„Što se neprijateljskih gubitaka tiče… vizuelno, potukli smo ih“, piše uz video. Vreme i lokaciju snimka nije bilo moguće potvrditi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare