Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO; EPA-EFE/VALDA KALNINA ,Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia; profimedia.rs; Logo;

Legija Sloboda Rusije, Ruski dobrovoljački korpus i Sibirski bataljon - ruske diverzantske jedinice koje podržavaju Ukrajinu, tvrde da su probile barijere u ušle na teritoriju Rusije. Reč je o upadu u Belgorodsku i Kursku oblast, što je Ministarstvo odbrane Rusije oštro demantovalo. Ipak, diverzanti su delili snimke i fotografije napada, pucnjave, eksplozija i tenkova. Njihov cilj je samo jedan - da "oslobode Rusiju od Vladimira Putina", a predvodi ih čovek koji se predstavlja kao "Cezar".

Oni su o svojoj akciji izveštavali na Telegram kanalima, što su preneli ruski i ukrajinski mediji. Bitno je napomenuti da je u Rusiji došlo i do požara na naftnim postrojenjima zbog napada dronovima, pada vojnog aviona i napada dronom na Belgorod.

Kada je reč o diverzantima, na Telegramu je objavljeno da je nekoliko naoružanih grupa upalo u utorak u Belgorodsku i Kursku oblast. Pored toga, prema dostupnim informacijama, nekoliko tenkova je primećeno kako se približavaju ruskoj granici, dajući vatrenu podršku tokom napada.

„Marširamo na izbore“

Pripadnici Legije su objavili da vode borbe u pograničnim oblastima Belgorodske oblasti. Takođe, pucnjavu u regionu naselja Tetkino prijavili su i stanovnici Kurske oblasti.

U međuvremenu, društvenim mrežama su kružili video snimci sa zvucima automatske pucnjave, navodno snimljeni u blizini grada. Navodno je došlo do vatrenog okršaja, a kako se navodi, dve osobe su ranjene, uključujući jednog civila.

Pored toga, Legija Sloboda Rusije je objavila video snimak navodnog uništavanja oklopnog transportera na teritoriji Rusije. Kako su kasnije razjasnili borci, to se dogodilo u selu Tjotkino.

Kasnije je guverner Kurske oblasti Roman Starovojt izdao zvanično saopštenje. On je naveo da se sa ukrajinske strane „granatira naselje Tetkino u Gluškovskom okrugu“.

„Nažalost, ima povređenih. Građanin je zadobio lakše telesne povrede i ukazana mu je neophodna pomoć“, naveo je Starovoit.

Borci Ruskog dobrovoljačkog korpusa objavili su snimak sa ukrajinsko-ruske granice.

„Pa, prijatelji, Ruski dobrovoljački korpus je ponovo na čelu napada. Vojska režima Kremlja spušta oružje, a da nije ni započela borbu. Ako ste čekali da nam se pridružite, sada je vreme. Pratite detalje“, stoji u opisu videa.

Borci Legije Sloboda Rusije (FRL) najavili su povratak na rusku teritoriju. Oni su svoje postupke opravdavali navodeći godine ugnjetavanja pod rukovodstvom ruske vlade i želju „da oslobode narod Rusije od diktature Kremlja“.

„Legija maršira na izbore“, zaključili su.

Pored toga, na rusku teritoriju su ušli i dobrovoljački korpusi Sibirskog bataljona. Oni su objavili video na kojem se vidi grupa boraca kako napreduje duž šumskog područja.

„Ranije smo rekli da rušenje zločinačkog diktatorskog režima u Rusiji na miran način nije izvodljivo. To se može uraditi samo silom. Večeras smo počeli da ispunjavamo to obećanje. U toku su žestoke borbe unutar ruske teritorije“, navodi se u njihovom saopštenju.

Foto: Freedom of Russia Legion

FSB: Nije bilo proboja

Federalna služba bezbednosti (FSB) Rusije negirala je upad diverzanata u pogranična naselja Belgorodske i Kurske oblasti.

Prema podacima službe, diverzanti su pretrpeli velike gubitke – poginulo je 100 ljudi, uništeno šest tenkova, topova Cezar i 20 oklopnih vozila. Ministarstvo odbrane je takođe navelo i pokušaj diverzanata da prodru u ruske regione u tri pravca.

Prema vojnom resoru, uništeno je ukupno pet tenkova. Diverzanti su, prema navodima ministarstva, pokušali da se probiju iz naselja Odnorobovka, Nehotejevka i Spodarjušino u Belgorodskoj oblasti. Odbijena su četiri napada. Pokušan je upad u rejon Tetkino u Kurskoj oblasti.

Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Hoće da sruše Putina

Ovo nije prvi put da diverzanti tvrde da su upali na teritoriju Rusije, ali je prošle godine o tome bilo potvrde i iz Kremlja. Legija Sloboda Rusije, koja sebe opisuje kao antikremaljsku miliciju koja želi da oslobodi Rusiju od Vladimira Putina, tvrdi da je više puta prešla granicu Rusije i Ukrajine. Inače, središte ove militantne grupe se ne nalazi u Rusiji, već u Ukrajini.

Pored bivših vojnika, Legiju čine i Rusi koji su putovali u Ukrajinu zajedno sa drugim strancima da se bore sa ukrajinskom vojskom u mesecima nakon invazije. To je jedna od mnogih jedinica – od Gruzijaca do Belorusa – koji deluju kao deo Međunarodne legije za odbranu Ukrajine, a koju je inače osnovao Kijev na početku rata.

U onome što je opisano kao „manifest“, Legija se u aprilu prošle godine obavezala da će se boriti za „novu Rusiju“ i da će se otarasiti „diktatorskog režima predsednika Rusije Vladimira Putina“.

POGLEDAJTE JOŠ:

Vojnici u jedinici koriste belo-plavo-belu zastavu koja je postala popularan simbol ruskog antiratnog pokreta. Vojnik Arni, koji je govorio za „Moskov tajms“ je rekao da je odlučio da se pridruži Legiji da bi se borio „za svetlu stranu“. Jedna od najstrože čuvanih tajni Legije je njena veličina sa procenama da okuplja preko 1.000 vojnika. Legiju predvodi čovek koji se predstavlja kao „Cezar“, ali njegov pravi identitet nije poznat.

Ruski dobrovoljački korpus se uglavnom sastoji od profesionalnih boraca iz raznih ukrajinskih oružanih formacija sa ruskim pasošima. Formiran je u avgustu 2022. godine od strane ruskih državljana koji su emigrirali u Ukrajinu. Nastrojeni su kranje desničarski.

BONUS VIDEO Da li Putin preti?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare