Antony Blinken, Sergey Lavrov
Entoni Blinken i Sergej Lavrov Foto: TANJUG/AP Photo/Alex Brandon

Državni sekretar Sjedinjenih Država Antoni Blinken se nakratko sastao sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom, na marginama sastanka Grupe 20, što je iznenađujući susret koji je usledio nakon što je ruska vlada optužila zapadne nacije za "ucene i pretnje“.

To je prvi direktan susret dvojice visokih zvaničnika otkako je Rusija započela invaziju na Ukrajinu pre više od godinu dana, piše Njujork Tajms.

Blinken je rekao tri stvari Lavrovu – da će SAD nastaviti da podržavaju Ukrajinu u njenoj odbrani od Rusije „koliko god bude potrebno“; da Rusija treba ponovo da se pridruži sporazumu o kontroli nuklearnog naoružanja START II iz kojeg se nedavno povukla, da se pridržava uslova i oslobodi Pola Vilana, zatvorenog američkog državljanina.

Entoni Blinken i Sergej Lavrov Foto: EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT

Ranije u četvrtak, Blinken je iskoristio platformu sastanka Grupe 20 nacija u Nju Delhiju da pozove Rusiju da se povuče iz Ukrajine zarad međunarodnog mira i stabilnosti.

Pročitajte još:

Održao je razgovore sa najvišim diplomatama iz zemalja G20, sa ciljem da prikupi veću podršku Ukrajini.

Inače, Blinken je u sredu pre poletanja iz Uzbekistana rekao da ne planira da se sastane sa Lavrovom, ili Kin Gangom, njegovim kineskim kolegom.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da do sastanka njih dvoje neće doći jer je „destrukcija deo logike američke spoljne politike uopšte“.

BONUS VIDEO Ruska raketa pogodila stambenu zgradu u Zaporožju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar