Rumunija sneg Foto:EPA-EFE/Gabor Kiss

Ciklon koji donosi sneg zahvatio je Rumuniju u subotu. Prva prava zimska epizoda ove sezone, sa snegom, izazvala je haos u većem delu zemlje. Zatvoreno je nekoliko puteva u planinskim predelima, a zbog mećave i snega zabeležene su i nezgode. U Dobrudži je, pak, oluja Frederiko poplavila ulice, a crnomorske luke su zatvorene zbog jakih vetrova koji su duvali preko 120 kilometara na sat.

Meteorolozi su izdali žuto i narandžasto upozorenja za mećave i sneg u nekoliko oblasti u Rumuniji, koji važe ovog vikenda. Kako je saopštila Nacionalna meteorološka uprava (ANM), upozorenje o žutom kodu važi do nedelje ujutro u 10 časova.

Kako se vidi na snimku objavljenom na društvenim mrežama, naselje Bisoka u Rumuniji je u potpunosti zavejano, a snežna mećava i jak vetar napravili su kolaps u saobraćaju. Vetar je u Bisoči, u okrugu Buzau, duvao brzinom od preko 100 kilometara na sat. Na snimku vidimo automobil koji se zaglavio na putu na granici sa okrugom Vranča.

Sneg i loše vreme u Rumuniji. Vetar je u Bisoči, u okrugu Buzau, duvao brzinom od preko 100 kilometara na sat. Na snimku vidimo automobil koji se zaglavio na putu na granici sa okrugom Vranča.

Sneg odneo i prvu žrtvu

Snežne padavine izazvale su i prve žrtve, u Predealu, na putu za Azugu. Usled nepovoljnih vremenskih uslova, automobil sa četiri putnika sleteo je sa puta i završio u jaruzi. Na lice mesta izašlo je nekoliko interventnih ekipa koje su morale da konstatuju smrt jedne žene.

A u okrugu Jaši, automobil u kojem su bile majka, njena ćerka i još jedna žena, prevrnuo se u jarak. Vozilo je imalo letnje gume koje vlasnik nije menjao 16 godina, prenosi Obsevartor njuz.

Automobili zaglavljeni zbog snega

Mašine za čišćenje snega neprekidno čiste državne puteve u Sučavi. I pored toga, mećava je bila toliko jaka da je jutros nekoliko automobila zaglavljeno nekoliko sati u Paltinoasi, na preko 1.100 metara nadmorske visine.

U okrugu Neamt preko 30 policijskih ekipa usmeravalo je saobraćaj kako se ne bi stvarale gužve. U Tamišu je put do Muntele Mića blokirala stabla koja su pala zbog jakog vetra. Pokidani su dalekovodi i ljudi su ostali bez struje.

Za to vreme na Autostradi Soarelui padala je jaka kiša. U Tulči kanalizacija više nije mogla da se nosi sa velikom količinom padavina, pa su ulice grada poplavljene.

Ciklon koji donosi sneg

U Konstanci je jak vetar skidao izolaciju sa tavana stambenog bloka i bacio je preko automobila parkiranih u blizini. Najmanje 10 stabala je polomljeno od naleta vetra. Sve luke na Crnom moru zatvorene su od podneva, u očekivanju ciklona Frederiko.

„Vetar će duvati na morsku obalu snagom uragana, koji ima udare i od 100 kilometara na sat. More je veoma uzburkano, talasi su preko 7 metara visoki na obali i do 12 metara od obale“, kaže Andreea Filip , reporterka Observera.

Rumunija sneg Foto:EPA-EFE/GABOR KISS

Oluja Frederiko dolazi iz Francuske

Oluja Frederiko, jedna od najjačih koja je stigla do sliva Crnog mora, dolazi sa severa Francuske.

Već je napravio haos u Švajcarskoj, a u narednih nekoliko sati ozbiljno će uticati na pomorski i vazdušni saobraćaj u Bugarskoj i Turskoj.

Progozna za vikend

Do subote ujutru u 08.00 časova, na području Banata i u zapadnim južnim Karpatima očekuju se značajne snežne padavine (između 15 i 20 l/mp) i nagomilavanje snega. Naročito u planinskim predelima prognoziraju se brzine od preko 60,70 km/h, uz periode mećava i smanjene vidljivosti. U okruzima Karaš-Severin, Mehedinti i Dolj vetar će se pojačati brzinom između 55 i 60 km/h, prenosi Romania Journal.

U ostalim planinskim predelima očekuju se snežne padavine, a u subotu ujutru (18. novembra) pretežno snežne padavine prognoziraju se u istočnoj Transilvaniji i severnoj Moldaviji.

U periodu od 18. novembra 08.00 do 19. novembra 10.00 časova najavljuju se značajne padavine, snežne padavine, udari vetra. Tako se u istočnoj polovini zemlje i na planinama očekuju značajne padavine, lokalno između 25 i 35 l/mp, a izolovano preko 50 l/mp. To će biti u obliku snega u planinama i pretežno snežnih padavina u većem delu Moldavije i jugoistočne Transilvanije, gde će se lokalno akumulirati konzistentan sloj snega.

PROČITAJTE JOŠ:

U Dobrudži i Munteniji će padati kiša, a povremeno, u noći sa subote na nedelju (18/19. novembar), mestimično susnežica i sneg u zabranjenim područjima. Vetar će se pojačati na jugozapadu, istoku i jugoistoku zemlje, brzinom između 55 i 65 km/h. Tokom cele nedelje vetar će nastaviti da jača na jugoistoku zemlje i na planinama, navode meteorolozi.

U periodu od 18. novembra do 19. novembra u 10.00 časova lokalno u Južnim Karpatima očekuje se trajno pojačanje vetra sa udarima između 80 i 110 km/h, praćeno snežnim padavinama i mećavama, a vidljivost će pasti ispod 50 m.

Istovremeno, u južnoj Moldaviji, istočnoj Munteniji, Dobrudži i zapadnom slivu Crnog mora biće vetra između 85 i 90km/h, pa sve preko 100km/h.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar