Ljubljana pred Božić Foto: Zeljko Stevanic / Xinhua News / Profimedia

Zabrana prodaje hrane i pića na Božićnim sajmovima u Sloveniji razočarala je ugostitelje, ali i ljubitelje kuvanog vina kao neizostavnog dela ponude, posebno zbog neobičnog tumačenja vodećeg epidemiologa koji je branio takvu odluku vlade.

„Dozvoliti okupljanje ispred tribina bila bi katastrofa“

Desetak ljudi se okupljalo za stolovima ispred tribina sa takvom ponudom, a dozvoliti to bi sada bio recept za katastrofu“, rekao je kritičarima te mere epidemiolog Mateja Logar, koji je na čelu vladinog naučnog saveta.

Ona je objasnila i zašto bi pečeni kesteni trebalo da se prodaju na Božićnim vašarima, koji moraju da budu ograđeni – sa posebnim ulazom i izlazom za kontrolu kovid sertifikata – umesto popularnog „kuhančeka“ i hrane.

Zašto je kuvano vino zabranjeno, a pečeni kesteni ne?

Ljubljana pred Božić Foto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Kuvano vino se pije u grupama i na jednom mestu, pa predstavlja veliki rizik od širenja virusa, za razliku od pečenih kestena koje jedemo dok hodamo i bacamo ljusku, rekao je Logar u odgovoru kritikama.

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković smatra da je odluka vlade nedosledna i nesrazmerna realnom riziku.

BONUS VIDEO: Slovenija, najčistija zemlja sveta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar