Slovenija poplava Foto:Tanjug/AP Photo/Gregor Ravnjak

Usled obilnih padavina, u Sloveniji su nabujale reke, pojedine su se izlile iz korita, ali je izbegnut najgori scenario u rizičnim područjima zemlje.

U nekoliko općina duž toka Drave oglasile su se sirene. U donjem toku Drave vodostaj se tokom noći polako povećavao i u nešto većoj meri je poplavljeno područje ispod Ptujskog jezera, rekao je dežurni hidrolog u Agenciji za životnu sredinu Andrej Golob, prenijeli su lokalni mediji.

Slovenija posledice nevremena FotoFOTO TANJUG/ FOTO STA/

U protekla 24 časa zabeleženo je ukupno 175 intervencija zbog jakog nevremena praćenog vetrom, obilnim pljuskovima i poplavama, najviše na području Kranja, a potom Nove Gorice, Slovenj Gradeca, Ljubljane i Kopra.

U međuvremenu snažni vetrovi i ogromni talasi izazvali su u petak uveče pustoš u Piranu, jednom od najživopisnijih slovenačkih primorskih gradova. Uništeno je nekoliko lokala u blizini mora, dok su pojedine ulice zatvorene za saobraćaj, prenosi N1.

Slovenija nevreme

Jak vetar nosio je i krovove i obarao drveće, a nekoliko saobraćajnica je neprohodno zbog odrona. Usled nevremena je došlo i do nestanka struje.

Prema prognozama meteorologa danas će tokom dana delimično da se razvedri. U večernjim satima će duvati jugozapadni vetar, a u toku noći kiša sa zapada će ponovo da zahvati celu Sloveniju, navode iz Agencije za okolinu (Arso).

Pročitajte još...

U regionu je veliku štetu pretrpela i Hrvatska, pošto su u splitskom području oštećeni objekti uz more. I u Šibeniku je vetar čupao drveća i napravio materijalnu štetu.

Oluja Kiran, koja je pogodila severozapadnu Evropu sa jakim pljuskovima i udarima vetra do 200 kilometara na čas, odnela je najmanje sedam života, oštećene su zgrade, zatvorene škole, otkazani letovi, a snabdevanje električnom energijom i saobraćaj su obustavljeni ili otežani u mnogim oblastima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar