Foto: Lo Bianco/Fotogramma / Zuma Press / Profimedia / Carabinieri/Handout via REUTERS

Mateo Mesina Denaro, italijanski mafijaš koji je u januaru uhapšen nakon 30 godina bekstva dolazio je u Crnu Goru tokom skrivanja, i posećivao kazina, preneli su italijanski mediji.

Osim Crne Gore, Denaro je posećivao i Albaniju, Tunis i Španiju.

Informaciju o dolasku Mesine u Crnu Goru objavio je italijanski „Il Mesađero“, a prenele Vijesti.

Navodi se da je Denaro posećivao kazina u Crnoj Gori, te da je u Albaniju išao radi ugovaranja kriminalnih poslova, a u Crnu Goru zbog kockanja.

Matteo Messina Denaro Foto:Carabinieri/Handout via REUTERS

ANSA je ranije objavila da su istragom koja je dovela do hapšenja „kuma“ mafije koordinirali tužilac iz Palerma Mauricio de Lucia i zamenik tužioca Paolo Guido.

Denaro je uhapšen u privatnoj klinici u Palermu. Slovi za vrhovnog „kuma“ Koza Nostre, jedne od najvećih mafišaških organizacija sa Sicilije.

U bekstvu je bio od 1993. godine nakon bombaškog napada u kojem su ubijeni Đovani Falkone i Paolo Borselino (1992.) zbog čega je u odsustvu osuđen na doživotnu robiju, jer ga optužuju da je jedan od idejnih tvoraca zločina.

Falkone, njegova supruga i tri člana njegove policijske pratnje ubijeni su 23. maja 1992. godine kada su im automobile digli u vazduh na auto-putu dok su se vozili do Palerma sa obližnjeg aerodroma.

Borselino i pet članova njegove pratnje, ubijeni su dva meseca kasnije, u eksploziji automobila bombe dok je prelazio ulicu u Palermu, ispred kuće njegove majke.

POGLEDAJTE JOŠ:

Liderom Koza Nostre označavaju ga od hapšenja Bernarda Prevencana u aprilu 2006. godine i Salvatorea Lo Pikola u novembru 2007. godine. Ipak, kao vrhovni šef ili glavni kum, Mesina je označen nakon smrti Bernarda Prevencana 2016. godine i Salvatorea Rina godinu kasnije.

Njegov otac, Frančesko Mesina Denaro, poznat kao Don Sisio, takođe je bio jedan od šefova mafijaške komisije regije Trapani. Prema medijskim navodima, prvo ubistvo počinio je sa 18 godina, a dovode ga u vezu sa najmanje 50 likvidacija.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar