Kirilo Budanov Foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Šef ukrajinske vojne obavještajne službe Kiril Budanov gostovao je u novoj epizodi podkasta Ukrajinske pravde "24.02.: Rekonstrukcija".

Podsetimo, ruska invazija na Ukrajinu započela je 24. februara prošle godine. Budanov je ispričao kako se uoči invazije uselio u zgradu obaveštajaca i u 3:30 sati ujutro razgovarao s Andrijem Jermakom, šefom kabineta ukrajinskog predsednika.

„Rusi su stalno odlagali datum. Zadnje dve nedelje stalno su ga pomerali napred-natrag za dan-dva. Ali 23., oko 14:30, čini se, dobili smo jasnu informaciju da će start biti u četiri ujutro i kako će tačno početi. Ta informacija je prosleđena predsedniku. On je izdao naredbu. Ali samo računajte – do četiri ujutro nije ostalo puno vremena“, kazao je, prenosi Index.hr.

„Malo sam odremao pa popričao s Jermakom“

Tvrdi da su se on i njegova supruga 23. februara uselili u njegov kabinet u zgradi ukrajinske vojne obaveštajne službe.

„Uveče smo otišli u radnju u Petrivki (četvrt koja se nalazi u kijevskom okrugu Obolonski). Dobro se toga sećam. Tamo smo kupili namirnice, moja žena i ja. Preselili smo se u moj kabinet, otišli u krevet. Razgovarao sam s njom i čekao“, prisetio se.

PROČITAJTE JOŠ:

„Onda sam malo odremao. I šef kabineta predsednika Ukrajine nazvao me oko 3:30 i rekao: ‘Pa, već je 3:30 i sve se čini mirno. Možda se to neće dogoditi?’ Ja sam odgovorio: ‘Pa, nadajmo se najboljem, ali sumnjam.’ I tako smo pričali skoro do četiri sata“, istaknuo je.

Priznao je kako mu je bilo važno da se njegova informacija o invaziji pokaže istinitom.

„Za mene je, morate razumeti, i ovo bio izazov. Jer da sam ja kao šef specijalne službe dao pogrešan izveštaj, to bi bila sramota za mene. U stvarnosti, prvi napadi su bili oko 4:20 jer su projektili već bili u vazduhu, a još su neko vreme leteli. To je to, izdahnuo sam, sada moramo početi raditi na sledećem stvarima“, zaključio je.

BONUS VIDEO: Masakr kakav Ukrajina ne pamti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar