Azovstal Ukrajina Foto:EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Brodovi koji plove pod ruskom zastavom prevoze prošlogodišnje prinose žitarica iz Ukrajine u Siriju, saopšteno je iz američke satelitske kompanije "Maksar" koja je objavila snimke brodova.

Na snimcima Maksara vidi se utovarivanje žitarica na dva teretna broda pod ruskom zastavom, usidrena u krimskoj luci Sevastopolj koja je pod ruskom kontrolom, navodi se u saopštenju iz te kompanije, prenosi Rojters.

Nekoliko dana kasnije, Maksarovi sateliti prikupili su snimke istih brodova usidrenih u Siriji, a pored su bili kamioni spremni da odvezu žitarice, naveo je Maksar.

Kompanija je saopštila da se na još jednom snimku iz juna vidi kako se u Sevastopolju utovaraju žitarice na drugi brod.

Ukrajina je optužila Rusiju da krade žitarice sa teritorija koje su ruske snage okupirale od početka invazije krajem februara. Rat preti da izazove velike nestašice hrane, s obzirom na to da Rusija i Ukrajina izvoze oko 29 odsto globalnih zaliha pšenice, prenosi Glas Amerike.

Ukrajina je među najvećim svetskim izvoznicima žitarica, a zapadne zemlje optužuju Rusiju da preti da izazove glad širom sveta blokiranjem ukrajinskih luka na Crnom moru.

BONUS VIDEO Izricanje smrtne presude stranim plaćenicima u Donbasu 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare