Foto: Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Američki predsednik Džozef Bajden i kineski lider Si Đinping rukovali su se po prvi put na svom prvom ličnom sastanku otkako je Bajden preuzeo dužnost pre dve godine.

Na sastanku na marginama samita lidera G20 na Baliju u Indoneziji, dvojica lidera su se pozdravila čvrstim, dugim rukovanjem. Obojica su bili nasmejani i stajali su ispred kineskih i američkih zastava.

Foto: Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Osmehnuli su se ka kamerama i Si je preko prevodica poručio: „Drago mi je da te vidim“.

Nakon rukovanja, lideri su sa svojim delagacijama seli da razgovaraju. Bajden i Si nisu nosili maske, ali ostali zvaničnici jesu.

Foto: Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

„Posvećan sam tome da linije komunikacije budu otvorene između vas i mene lično, ali i naše vlade širom sveta, jer naše dve zemlje imaju toliko toga sa čime mogu da se bave“, rekao je Bajden u uvodnoj reči.

Foto: Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

„Kao lideri naše dve nacije, po mom mišljenju, dele odgovornost da pokažu da Kina i SAD mogu da upravljaju našim razlikama, da spreče konkurenciju da postane bilo šta čak i bliže sukobu, i da pronađu načine da zajedno rade na hitnim globalnim pitanjima koja zahtevaju našu međusobnu saradnju“, naveo je Bajden.

PROČITAJTE JOŠ:

Si Đinping je rekao da svet obraća pažnju na njihov susret.

„Trenutno je kinesko-američki odnos u takvoj situaciji da nam je svima jako stalo do toga, jer to nije osnovni interes naše dve zemlje i naroda, i nije ono što međunarodna zajednica očekuje od nas“, rekao je Si u uvodnoj reči.

Foto: Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

„Kao lideri dve velike zemlje, moramo da zacrtamo pravi kurs za odnose Kine i SAD. Moramo da pronađemo pravi pravac za napredovanje bilateralnih odnosa i da podignemo odnose“, rekao je on.

„Svet očekuje od Kine i SAD da pravilno reši ovaj odnos“, naveo je Si.

Foto: Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

BONUS VIDEO: Ko je Džo Bajden

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar