Sahar Baruh Foto: Facebook/Bring Them Home Now

Izraelac Sahar Baruh (25), jedan od oko 240 talaca odvedenih u Pojas Gaze tokom napada Hamasa 7. oktobra na jug Izraela, ubijen je u zatočeništvu Hamasa, navedeno je danas u zajedničkom saopštenju kibuca Beri, gde je živeo i Foruma porodica talaca i nestalih.

Baruha su oteli “teroristi Hamasa iz njegovog doma” i odveli u Gazu gde je ubijen, piše u saopštenju.

Hamas je prethodno objavio video snimak na kojem se vidi Baruh obrijane glave i koji kaže da je u zatočenistvu 40 dana, a danas je 63. dan rata. Na video snimku se potom vidi njegovo krvavo telo.

Hamas tvrdi da su za Baruhovu smrt krive Izraelske odbrambene snage (IDF).

Izraelska vojska je u petak saopštila da su dva njena vojnika teško ranjena u neuspelom pokušaju spasavanja talaca, ali izraelski list Harec je objavio da Vojsa za Baruhovu smrt okrivljuje samo Hamas.

U vojnom saopštenju se izražava saučešće porodici i navodi da je Baruha “ brutalno kidnapovala teroristička organizacija Hamas koja nastavlja da koristi teror i ponaša se nehumano”.

Vojska smatra Hamas odgovornim za bezbednost otetih i očekuje da će ta organizacija nastaviti da pokušava da koristi psihološki teror protiv građana Izraela i sveta distribuiranjem takvih dokumenata “ za svoje ubilače svrhe”, dodaje se u saopštenju.

Porodica je rekla da je Baruh studirao elektrotehniku na Univerzitetu Ben Gurion i da je bio u kući svoje majke sa bratom kada se napad dogodio i napadači bacili tri bombe u sklonište. Sahar Baruh je preživeo napad jer je ostao u kući duže od brata koji je iskočio. ;Ostao je da nađe inahalator za brata astmatičara. Brat Idan je ubijen, a Sahar je odveden u Gazu.

Tokom jednonedeljnog primirja koje je stupilo na snagu 24. novembra, Hamas je oslobodio 105 talaca, 81 Izraelca i 23 Tajlanđana i jednu Filipinku.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken rekao je Međunarodnom komitetu Crvenog krsta (MKCK) da toj humanitarnoj orgnizaciji mora biti dopušteno da poseti taoce u Gazi, saopštio je Stejt department.

Blinken je naglasio važnost humantarnog odgovora MKCK na sukob u Gazi u razgovoru sa predsednicom Mirjanom Spoljaric Eger.

On je ponovio poziv na hitno puštanje svih talaca i istakao potrebu da MKCK bude dopušten pristup preostalim taocima.

***

BONUS VIDEO: Stokholmski sindrom: Što otmica duže traje, taoci su sve privrženiji otmičarima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar