AstraZeneka
AstraZeneka Foto:EPA-EFE/Bienvenido Velasco

Sjedinjene Države počeće da šalju do 60 miliona doza vakcine protiv Kovida 19 kompanije AstraZeneka drugim zemljama, kako budu dostupne, saopštio je u ponedeljak viši savetnik Bele kuće za Kovid 19 Endi Slevit.

Agencija Asošijeted pres prethodno je navela da će doze biti isporučene narednih meseci nakon federalne bezbednosne provere.

“Imajući u vidu dobar izbor vakcina u SAD koje je odobrila Uprava za hranu i lekove (FDA) i da AstraZenekina nije odobrena za upotrebu u Americi, ne moramo da koristimo tu vakcinu tokom narednih nekoliko meseci. Zbog toga, SAD razmatraju opcije da podele doze AstraZeneke sa drugim zemljama, kako budu dostupne“, rekao je koordinator Bele kuće za Kovida 19 Džef Zajnc, a prenosi AP.

U SAD je proizvedeno oko 10 miliona doza vakcine AstraZeneka koje bi, međutim tek trebalo da prođu proveru FDA da bi „ispunile očekivanja u pogledu kvaliteta proizvodnje“, rekao je Zajnc i dodao da je američka regulatorna agencija prepoznata širom sveta kao „zlatni standard“ za bezbednost. Taj proces bi mogao da bude završen u narednih nekoliko sedmica. Oko 50 miliona dodatnih doza je u različitim fazama proizvodnje i moglo bi da bude spremno za isporuku u maju i junu, u zavisnosti od odobrenja FDA.

Vakcine AstraZeneke doniraće američka vlada, koja je sa sklopila ugovor sa kompanijom za ukupno 300 miliona doza.

Prvobitno se očekivalo da ta vakcina prva dobije odobrenje federalnih regulatora, a američka vlada je naručila dovoljno doza za 150 miliona Amerikanaca pre nego što su problemi sa kliničkim istraživanjem usporili proces. Prijava volontera za kliničke testove u SAD, u kojima učestvuje 30.000 osoba, tek je završena u januaru, a kompanija još nije zatražila odobrenje Uprave za hranu i lekove za hitnu upotrebu vakcine.

EU tuži AstraZeneku zbog kršenja ugovora

Evropska komisija je u ponedeljak saopštila da je pokrenula pravne korake protiv kompanije AstraZeneka zato što nije ispoštovala ugovor o isporuci vakcina protiv Kovida-19, i nema “pouzdani” plan da obezbedi isporuke na vreme.

„Komisija je prošlog petka započela pravni postupak protiv Astra Zeneke” izjavio je portparol EU na konferenciji za novinare, navodeći da je svih 27 članica EU podržalo taj potez.

AstraZeneka je odgovorila da je pravna akcija Evropske unije “bez osnova” i obećala da će se braniti na sudu.

Prema ugovoru, britansko-švedska kompanija obećala je da će uložiti “sve moguće napore” da dostavi 180 miliona doza vakcine Evropskoj uniji u drugom tromesečju ove godine, odnosno ukupno 300 miliona u periodu od decembra do juna. Međutim, AstraZeneka je 12. marta saopštila da planira da dostavi samo trećinu te količine do kraja juna, od čega oko 70 miliona doza u drugom tromesečju. Nedelju dana kasnije, Evropska komisija poslala je pismo kompaniji kao prvi korak u formalnoj proceduri rešavanja sporova.

Odlaganje isporuka AstraZeneke doprinelo je usporavanju procesa vakcinacije unutar evropskog bloka, pošto je vakcina, koju je razvio Oksfordski univerzitet, prvobitno trebalo da bude glavna vakcina u upotrebi u Evropi u prvoj polovini godine. Posle više prekida u isporukama, EU je promenila planove i sada se pretežno oslanja na vakcinu koju su razvili Fajzer i Bajontek.

Evropski zvaničnici kažu da je cilj tužbe da se obezbedi isporuka većih količina vakcine nego što je kompanija navela da će ih dostaviti evropskim zemljama.

„Moramo da pošaljemo poruku (Paskalu) Soriotu”, izjavio je jedan evropski zvaničnik govoreći o izvršnom direktoru AstraZeneke.

Pravnoj akciji su prethodili meseci sporenja sa kompanijom povodom isporuka I zabrinutosti zbog njene bezbednosti. Iako se vakcina dovodi u vezu sa veoma retkim slučajevima pojave krvnih ugrušaka, evropski regulatori su preporučili njenu upotrebu da se zaustavi širenje Kovida-19.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram