Foto: Charly TRIBALLEAU / AFP / Profimedia

Sjedinjene Države stavile su danas veto na rezoluciju Saveta bezbednosti (SB) Ujedinjenih nacija kojom se pozivalo na "trenutni humanitarni prekid vatre" u Gazi, uprkos pritisku generalnog sekretara UN koji je osudio "kolektivno kažnjavanje" palestinskog naroda, javljaju agencije.

Za Nacrt rezolucije glasalo je 13 članica SB, Sjedinjene Države su bile protiv, a Velika Britanija uzdržana.

Amerikanci, saveznici Izraela, ponovili su danas da se protie prekidu vatre, a njihv glas protiv, s obzirom da u SB imaju pravo veta, značio je odbacivanje rezolucije.

„Ne podržavamo pozive na trenutni prekid vatre“, rekao je američki predstavnik Robert Vud i ocenio da bi to „samo posadilo seme za budući rat jer Hamas nema želju za trajnim mirom“.

On je kritikovao izostanak osude Hamasovih napada 7. oktobra, nazvaojući to „moralnim neuspehom“.

Izraelski ambasador pri UN Gilad Erdan rekao je da je „pravi put do mira samo podrška izraelskoj misiji, a nikako poziv na prekid vatre“.

U nacrtu rezolucije u kojem se naglašava „katastrofalno stanje u Pojasu Gaze“, zahtevan je „trenutni humanitarni prekid vatre“, uz poziv na zaštitu civila, „hitno i bezuslovno“ oslobađanje svih talaca i „obezbeđivanje humanitarnog pristupa“ enklavi koja je pod udarom izraelskih snaga posle napada Hamasa na Izarel početkom oktobra.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš poručio je ranije da „bezrezervno osuđuje“ napade Hamasa 7. oktobra, naglasivši kako „nasilje koje je počinio Hamas ne može ni na koji način opravdati kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda“.

***

BONUS VIDEO: Izrael i Hamas: 60 dana sukoba

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar