Foto:EPA-EFE/TOMS KALNINS

Ruska aviokompanija Aeroflot saopštila je danas da će do daljeg otkazati letove ka nekim evropskim destinacijama. Rusija je juče zabranila prevoznicima iz Bugarske, Poljske i Češke i Britanije letove iznad ruske teritorije kao odgovor na slične odluke tih zemalja prema ruskim kompanijama.

Aeroflot se oglasio nakon što su mnoge države odlučile da zatvore vazdušni prostor u znak protesta zbog napada Rusije na Ukrajinu, prenosi Rojters.

U saopštenju na zvaničnoj stranici kompanije, navodi se kako je kompanija donela odluku o obustavi letova prema Sloveniji, Bugarskoj, Rumuniji, Latviji, Češkoj, Poljskoj, Velikoj Britaniji, Irskoj i Moldaviji.

Takođe, kompanija je navela kako će obustave letova prema nekim gradovima trajati do početka ili sredine marta, dok će se neke obustave produžiti sve do kraja maja.

Obustave letova ruske aviokompanije prema evropskim destinacijama odnose se na sledeće destinacije:

Ljubljana (do 26. marta)

Sofija (do 24. maja)

Bukurešt (do 26. marta)

Prag (do 26. marta)

Varšava (do 25. maja)

London (do 23. maja)

Dablin (do 23. maja)

Kišinjev (do 4. marta)

Svi putnici koji su rezervisali prevoz do ovih destinacija imaju tri opcije.

„Mogu zahtevati prinudni povrat novca, promenu datuma prevoza ili odabir alternativnog aerodroma u EU prema do sada utvrđenom rasporedu Aeroflota“, saopšteno je iz ove kompanije.

Evropska unija odlučila je ranije danas da potpuno zatvori vazdušni prostor za ruske letelice.

Rusija je juče zabranila prevoznicima iz Bugarske, Poljske i Češke letove iznad ruske teritorije kao odgovor na slične odluke tih zemalja prema ruskim kompanijama.

Ranije ove sedmice, Rusija je zabranila pristup britanskim prevoznicima u svoj vazdušni prostor nakon što je London zabranio letove u Britaniju „Aeroflotu“.

Aeroflot će biti pogođen najnovijim sankcijama koje je Evropska unija uvela Rusiji. Osim zabrane letova evropski blok zabranio i izvoz aviona u Rusiju čime se u pitaje dovode i Aeroflotove porudžbine kod Airbusa. Međutim, ono što zabrinjava je i zabrana prodaje rezervnih delova ruskim prevoznicima što bi dugoročno moglo da ugrozi bezbednost letenja u Ruskoj Federaciji.

Sva dešavanja iz Ukrajine pratite iz minuta u minut u našem lajv blogu Nova.rs.

BONUS VIDEO: Radio komunikacija Ruske vojske sa braniocima Zmijskog ostrva

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar