Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Evropska unija je jednoglasno prihvatila da prihvati ukrajinske izbeglice na do tri godine s tim da ne moraju prvo da se prijave za azil, rekao je nemački ministar unutrašnjih poslova, prenosi BBC. Preko 300.000 ljudi napustilo je Ukrajinu od početka ruske invazije u četvrtak 24. februara.

Procenjuje se da će oko 18 miliona Ukrajinaca biti pogođeno sukobom u humanitarnom smislu, a da će oko četiri miliona pobeći iz zemlje.

Od početka ruske invazije 24. februara do sada zemlju je napustilo skoro 400.000 ljudi.

Ogroman broj i dalje pokušava da napusti zemlju, pre svega glavni grad Kijev. Predsednik Vladimir Zelenski odlučio je da zatvori granice prema Rusiji i Belorusiji, dok su ruske trupe uspele preko noći da zauzmu drugi najveći grad u Ukrajini – Harkov.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ranije je saopštila da EU zatvara svoj vazdušni prostor za ruske avione, zabranjuje rad ruskih državnih medija na svojoj teritoriji i uvodi nove sankcije Belorusiji. EU, prema njenim rečima, namerava da počne i da isporučuje oružje Ukrajini.

Četvrti je dan ruske invazije na Ukrajinu. Ukrajinski i ruski zvaničnici sastaće se u ponedeljak u jednom mestu na beloruskoj granici sa Ukrajinom, potvrdio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Sva dešavanja iz Ukrajine pratite iz minuta u minut u našem blogu uživo Nova.rs.

BONUS VIDEO: Teško oštećen stambeni kompleks u Čugajevu, predgrađu Harkova

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar