Foto:Tanjug/Vesa Moilanen (SUB)

Finska će postaviti barijere na četiri granična prelaza sa Rusijom, koje planira da zatvori u ponoć po lokalnom vremenu, saopštila je danas finska granična straža.

Finska vlada je u četvrtak odlučila da zatvori četiri od devet graničnih prelaza sa Rusijom, kao odgovor na to što tražioci azila ulaze u nordijsku zemlju preko njene istočne granice, prenosi Rojters.

Foto:Tanjug/Vesa Moilanen (SUB)

Finski premijer Peteri Orpo i ministarka unutrašnjih poslova Mari Rantanen izjavili su da će u petak u ponoć biti zatvoreni jugoistočni prelazi Imatra, Nirala, Nuijama i Valima na kopnenoj granici između Finske i Rusije, koja je i spoljna granica Evropske unije.

Finske vlasti saopštile su ove nedelje da je Rusija poslednjih meseci počela da dozvoljava putnicima bez dokumenata da pristupe graničnoj zoni i uđu na prelaze, gde mogu da zatraže azil u Finskoj.

Pročitajte još...

Oko 280 migranata iz trećih zemalja stiglo je od septembra u Finsku iz Rusije, saopštili su predstavnici granične službe.

Predsednik Finske Sauli Niniste povezao je u sredu poteze Rusije sa time što je Finska od aprila postala članica NATO-a, posle decenija vojne neutralnosti. To je razbesnelo Moskvu, koja je nekoliko puta pretila Helsinkiju merama odmazde, navodi Rojters.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare