Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Nemačka policija sprovela je rano jutros veliku akciju u kojoj je uhapšeno više desetina ljudi zbog sumnje da su planirali državni udar. Nemačka ih tereti za osnivanje "terorističke organizacije", a među njima se nalazi i državljanin Rusije koji je navodno podržavao organizaciju.

Savezni tužioci su saopštili da je oko 3.000 policajaca izvršilo pretrese na 130 lokacija u 11 od 16 nemačkih država protiv pristalica takozvanog pokreta građana Rajha. Privedena su 22 nemačka državljanina zbog članstva u „terorističkoj organizaciji“, dok je jedan ruski državljanin osumnjičen za podršku organizaciji.

Foto:shutterstock

Pretražene su i kasarne nemačkih jedinica specijalnih snaga KSK u jugozapadnom gradu Kalvu. Jedinica je u prošlosti bila ispitivana zbog navodne umešanosti krajnje desnice nekih vojnika.

Pored Nemačke, jedna osoba je privedena u austrijskom gradu Kicbilu, kao i u italijanskoj Peruđi.

POGLEDAJTE JOŠ:

Tužioci su saopštili da su osumnjičeni optuženi da su prošle godine osnovali „terorističku organizaciju sa ciljem da uruše postojeći državni poredak u Nemačkoj i zamene ga sopstvenim oblikom države, koji je već bio u osnivanju“.