Hiljade policajaca u Nemačkoj izvelo je seriju racija u sredu rano ujutru, ciljajući na ekstremiste krajnje desnice koji su navodno pokušavali da izvrše državni udar.

Savezni tužioci rekli su da je oko 3.000 policajaca izvršilo pretrese na 130 lokacija u 11 od 16 nemačkih država protiv pristalica takozvanog pokreta građana Rajha. Neki članovi grupe odbacuju posleratni ustav Nemačke i pozivaju na zbacivanje vlade.

Tužioci su saopštili da su 22 nemačka državljana privedena pod sumnjom za „članstvo u terorističkoj organizaciji“. Još tri osobe, među kojima je i jedan ruski državljanin, osumnjičene su za podršku organizaciji, rekli su oni.

Foto: Gkalbln / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Nedeljnik Der Spiegel je izvestio da se pretražene lokacije uključuju i kasarne nemačke jedinice specijalnih snaga KSK u jugozapadnom gradu Kalvu. Jedinica je u prošlosti bila ispitivana zbog navodne umešanosti krajnje desnice nekih vojnika.

Savezni tužioci su odbili da potvrde ili demantuju da je kasarna pretresena.

Uz pritvore u Nemačkoj, tužioci su saopštili da je jedna osoba privedena u austrijskom gradu Kicbilu, a druga u italijanskom gradu Peruđi.

Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Tužioci su saopštili da su osumnjičeni optuženi da su prošle godine osnovali „terorističku organizaciju sa ciljem da uruše postojeći državni poredak u Nemačkoj i zamene ga sopstvenim oblikom države, koji je već bio u osnivanju“.

POGLEDAJTE JOŠ:

Osumnjičeni su bili svesni da se njihov cilj može postići samo vojnim sredstvima i silom, rekli su tužioci.

Navodno su verovali u „konglomerat teorija zavere koji se sastoje od narativa takozvanih građana Rajha, kao i ideologije KAnona“, navodi se u saopštenju tužilaca.