Zatvor zatvorenici
Zatvor ilustracija Foto:Shutterstock

Podignuta je federalna tužba protiv čuvara zatvora u Alabami ovih dana zbog slučaja zatvorenika koji se, kako stoji u presudi, "ispekao na smrt" u pregrejanoj zatvorskoj ćeliji.

Tomas Li Rutledž preminuo je od hipertermije 7. decembra 2020. godine u zatvoru Vilijam E. Donaldson u Besemeru.

Kada je pronađem mrtav, Rutledž je imao telesnu temperaturu veću od 42 stepeni Celzijusa. U to vreme  je spoljašnja temperatura iznosila oko 4 stepeni Celzijusa.

U trenutku smrti nalazio se u zatvorskom krilu namenjenom za zatvorenike s mentalnim poremećajima.

Tužbu je podnela njegova sestra, a kao optuženi navode se zatvorsko osoblje, upravnici i izvođači radova, piše CBS.

PROČITAJTE JOŠ:

Znalo se za probleme s grejanjem

Rutledž je „doslovno bio ispečen do smrti u svojoj ćeliji zbog preterane topline koju je generisao zatvorski sistem grejanja“, stoji u izmenjenoj pritužbi podnesenoj 30. novembra, prenosi Index.hr.

U tužbi se tvrdi da je zatvorsko osoblje znalo za probleme sa sistemom grejanja u jedinici za mentalno zdravlje pre nego što je zatvorenik preminuo.

„Bio je smešten na odeljenju za mentalno zdravlje, gde su zatvorenici bili zatvoreni u svojim ćelijama danonoćno, uključujući obroke i kupanje u ćelijama.

Njegova smrt bila je direktna posledica namerne ravnodušnosti ili zlobe zatvorskih službenika, službenika zatvorskih ustanova i osoblja za održavanje u Donaldsonu i nemara i/ili bezobzirnosti izvođača, navodi se u tužbi.

Zatvor zatvorenici
Zatvor ilustracija Foto:Shutterstock

Dodaje se da je istražitelj koji je bio na odeljenju te večeri nakon Rutledžove smrti komentarisao da je, kad je otvorio vrata ćelije kako bi razgovarao sa zatvorenikom, bilo „vruće kao u tri pakla“ i osećao se kao „kada izvadite nešto iz pećnice i vrućina vas udari u lice“.

Iako je Alabama priznala nedostatke u svom zatvorskom sistem, ona osporava tvrdnju Ministarstva pravde da su uslovi bili neustavni.

Očekuje se da će tužba stići na suđenje tek 2024. godine.

BONUS VIDEO: Pucnjava na Tajlandu, U vrtiću ubijene 34 osobe, od tog broja 22 deteta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar