Foto: Handout / AFP / Profimedia

Tomas Edvin Loden Mlađi je juče pogubljen smrtonosnom injekcijom zbog silovanja i ubistva 16-godišnje devojčice pre više od dve decenije. Proglašen je mrtvim u 18:12 po lokalnom vremenu u Misisipiju i time je postao drugi zatvorenik koji je pogubljen u toj saveznoj državi u poslednjih deset godina.

Loden je čekao izvršenje smrtne kazne još od 2001. nakon što je priznao krivicu za ubistvo i silovanje Lise Marije Grej.

16-godišnjakinji se u junu 2000. godine probušila guma na vozilu, što je Loden iskoristio kako bi je ugurao u svoj kombi.

Istražiteljima je izjavio da je tinejdžerku seksualno zlostavljao četiri sata pre nego što ju je zadavio i ugušio, piše Skaj njuz.

Žrtva se vraćala s posla kad je naišla na ubicu

Sudski zapisnik pokazuje da je Loden pronađen uz ivicu puta sa rečima „žao mi je“ urezanim na grudi i posekotinama.

Loden je jedan od pet zatvorenika osuđenih na smrt koji su tužili Misisipi zbog protokola smrtonosnih injekcija.

Savezni sudija je odbio da odloži izvršenje smrtne kazne, iako je tužba još bila u toku. Ubijena Grej je tog leta radila kao konobarica u restoranu svog ujaka na severoistoku Misisipija, prenosi Index.hr.

PROČITAJTE JOŠ:

22. juna 2000. godine završila je s poslom i po mraku krenula kući kad joj se probušila guma na seoskom putu.

Loden je naišao na Grej oko 22:45 i započeo razgovor s tinejdžerkom o probušenoj gumi.

„Ne brini se. Ja sam marinac. Znam to da popravim“, navodno je ubica rekao žrtvi.

Loden je istražiteljima rekao da se naljutio nakon što mu je Grej navodno rekla da ona nikad ne bi htela da bude marinac i da joj je tada naredio da uđe u njegov kombi.

Nakon što je priznao krivicu u septembru 2001. godine, Loden je tokom izricanja presude prijateljima i porodice žrtve poručio: „Nadam se da ćete imati barem blagi osećaj da je pravda zadovoljena kada danas odete odavde.“

BONUS VIDEO: Radomir Lazović: Pokojni otac nije bio silovatelj, sve je laž i ime su mu pogrešili

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar