Foto:Predsjednik.me

Prva dama Crne Gore Milena Milatović oduševila je javnost govorom koji je održala na proslavi povodom Dana državnosti Crne Gore, i to u haljini domaće dizajnerke.

Prva dama Milena Milatović poručila je da je neophodno boriti se za smanjenje ekonomskog potiskivanja žena, kao i za veće uključivanje žena na svim nivoima odlučivanja, te da se mora učiniti sve da se iskoreni svaki vid nasilja.

Foto:Predsjednik.me

„Danas, takođe želim i da budem glas svih žena koje svojim radom, onim što ga vidimo i onim što ga ne vidimo, značajno doprinose stvaranju nove Crne Gore: pravedne, ravnopravne i jednakih šansi“, dodala je.

Žene Crne Gore su, kako je istakla, svojom nepokolebljivom hrabrošću i snagom dale nemerljiv doprinos u borbi za slobodu, i zajedno sa muškarcima učestvovale u obnovi zemlje posle rata. Time su, kako je kazala, trasirale put u konstituisanju novog društvenog poretka koji je doveo do sve većeg učešća žena u političkom i javnom životu u Crnoj Gori.

Foto:Predsjednik.me

„O tome najbolje svedoči prisustvo žena na večerašnjem prijemu, među kojima se nalaze i predsednica parlamenta, ministarke, poslanice, sutkinje, uspešne preduzetnice, umetnice, sportistkinje… Danas žene imaju karijere kakve ranije generacije nisu mogle ni zamisliti dok su istovremeno uspešne i u tradicionalnim ulogama koje imaju kao majke, ćerke, sestre i supruge“, navela je Milatović.

Iako, kako je rekla, statistički podaci ukazuju da je položaj žena danas u mnogim aspektima bolji nego ikada ranije, „svi dobro znamo da imamo još puno posla“.

„Kako bismo postavili zdravije temelje našeg društva, moramo se boriti za smanjenje ekonomskog potiskivanja žena, kao i za dodatno veće uključivanje žena na svim nivoima odlučivanja. Nikada ne smemo prestati da radimo na podsticanju još veće zastupljenosti žena u politici, biznisu, nauci. I najvažnije – moramo zajedničkim snagama učiniti sve što možemo da iskorenimo svaki vid nasilja, uključujući i rodno-zasnovano, koje, nažalost, u nekim slučajevima ima tragičan ishod“, naglasila je ona.

Foto:Predsjednik.me

Kao sve društvene promene, dodaje, „i ova je spora i teška“, te zahteva odlučnost i istrajnost, kako žena, tako i muškaraca.

„Međutim, to je jedini ispravan put i naša je obaveza da ga sledimo. Moj suprug i ja verujemo da obrazovanje može najefikasnije ubrzati ovaj proces i zato je važnost obrazovanja u fokusu našeg zajedničkog javnog angažmana. Uostalom, upravo nas je obrazovanje dovelo do ovog mesta sa kojeg vam se večeras i obraćamo“, poručila je.

Foto:Predsjednik.me

Dodala je da svojim primerom potvrđuju da predan rad, sistematično učenje i sposobnost kritičkog razmišljanja može svakoga kvalifikovati ne samo da dobije posao koji želi, već i da postane predsednik države.

„Nadamo se da će jednoga dana takav put imati i prva predsednica Crne Gore. Obrazovane, samosvesne, osnažene – savremene žene svoj društveni status zasnivaju na znanju i veštinama, svesne da je jedini istinski uspeh onaj koji je u celosti samo njihov“, kazala je Milena Milatović.

Foto:Predsjednik.me

Poručila je svima koji svojim profesionalnim ili ličnim angažmanom žele da učine društvo ravnopravnijim i pravednijim – da će u predsedniku i njoj kao prvoj dami uvek naći bezrezervnu podršku.

„‘Hrabrost koja se bori bolja je od slabosti koja traje’ kazao je Hegel. Ja vam s ovog ponosnog mesta poručujem da budemo hrabre. Hrabre kao žene koje su 13. jula utkale svoje živote u biće slobodne Crne Gore. Negujmo ljubav prema sebi, prema drugima i prema istini. Promena počinje od nas samih. Uostalom, to dugujemo budućim generacijama, te svojim primerom moramo pokazati devojčicama i dečacima koji dolaze kako izgleda ravnopravnost. Jedino na ovaj način ćemo Crnu Goru učiniti boljim, pravednijim i lepšim mestom za život. U čast naših pretkinja i za budućnost naših naslednica, Trinaesti jul proslavljamo sve bliži tom cilju. U to ime, želim nam srećan praznik. Živela Crna Gora i živele žene Crne Gore“, zaključila je ona.

Pročitajte još:

Inače, prva dama Crne Gore je na sebi imala glamuroznu haljinu koju je dizajnirala domaća dizajnerka Milena Đurđić.

Podsetimo, kreaciju iste dizajnerke nosila je i tokom inauguracije svog supruga, koja je takođe bila zadužena za odelo predsednika Crne Gore.

I tada, kao i sada, korisnici društvenih mrežama masovno komentarišu da prva dama izgledala savršeno.

BONUS VIDEO Inauguracija novoizabranog predsednika Crne Gore Jakova Milatovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar