Tripoli Foto:Tanjug/AP Photo/Yousef Murad

Broj poginulih u sukobima rivalskih vojnih snaga u Tripoliju, u Libiji, porastao je sa 27 na 45, saopštile su danas zdravstvene institucije.

Portparol Centra za hitnu medicinu i podršku Malek Merset izjavio je da je 146 ljudi ranjeno, dok je ranije danas bilo saopšteno da ih je 106.

Ne zna se koliko je civila među nastradalima.

Tripoli Foto:REUTERS/Ayman al-Sahili

Posle izbijanja oružang sukoba dve suparničke oružane grupe u ponedeljak, civili nisu uspeli da pobegnu i ostali su zarobljeni u svojim domovima.

Mesecima je u podeljenoj i raskomadanoj Libiji bilo relativnog mira, a povod za sukob 444. vojne brigade i Specijalnih snaga za odvraćanje je to što su te snage navodno pritvorila komandanta brigade Mahmuda Hamzu.

Parlament jedne od dveju vlada koja je u istočnom gradu Bengaziju, saopštila je u utorak da je za nasilje odgovorna druga, njoj rivalska vlada, sa sedištem u Tripoliju.

Tripoli Foto:REUTERS/Hazem Ahmed

UN i zvaničnici ambasada SAD i Velike Britanije u Libiji izrazili su zabrinutist zbg sukoba u Tripoliju.

Libija je u haosu od pobune koju je NATO podržao 2011. godine, kada je svrgnut i ubijen njen dugogodišnji lider Moamer Gadafi. Podeljena je od 2014. godine između snaga i njihovih vlasti na istoku – u Bengaziju, i na zapadu – u Tripoliju, od kojih svaka ima podršku naoružanih grupa i stranih vlada.

***

BONUS VIDEO: Završen NATO samit u Litvaniji: Za Ukrajinu nema članstva, samo još oružja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar