Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Aviokompanija Rajaner objavila je u četvrtak da će znatno smanjiti broj letova ove jeseni zbog kašnjenja naručenih aviona Boing.

Rajanaer, jedan od najvećih kupaca Boingovih aviona, navodi u saopštenju da je u razdoblju od septembra i decembra očekivao isporuku 27 aviona.

Zbog kašnjenja u proizvodnji u pogonu u Vičiti u saveznoj državi Kanzas, i zastoja u popravkama i isporukama u Sijetlu sada očekuju da će im od novembra do decembra biti isporučeno samo 14 aviona.

Rajaner će zato od kraja novembra smanjiti broj letova, navodi kompanija u saopštenju, dodajući da će putnike obavestiti idućih dana elektronskom poštom.

Iz baze u belgijskom Šarleroiju povući će tri aviona, dva iz Dablina i pet iz zračnih luka u Italiji, uključujući Bergamo, Napulj i Pizu. Planiraju da smanje broj aviona i u britanskoj vazduhoplovnoj luci Ist Midlends, portugalskom Portu i nemačkom Kelnu.

„Trenutno procenjujemo da kašnjenja isporuka neće značajno uticati na naš ciljani promet u ovoj godini od 183,5 miliona putnika“, rekao je izvršni direktor grupe Majkl O’Liri.

„No, ako se kašnjenja pogoršaju ili se protegnu i na od januara do marta 2024. godine, možda ćemo morati da ponovno razmotrimo procenu i blago je snizimo“, dodao je O’Liri.

Upitan može li potvrditi kašnjenja i kada bi avioni mogli biti isporučeni, portparol Boinga rekao je da cene partnerstvo s Rajanerom i da ustraju u pružanju podrške, prenosi Jutarnji.hr.

***

BONUS VIDEO: Istraga na mestu pada Prigožinovog aviona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar