Vladimir Solovyov i Aleksandar Vučić Foto:Not supplied / WillWest News / Profimedia/Valeria Mongelli / AFP / Profimedia

Rusi su jako ljuti na Vučića. "Među onima koji su glasali protiv Rusije našla se i Srbija, a Vučić je stalno obećavao da neće uvoditi sankcije Rusiji", napisao je ironično na svom Tviter profilu jedan od najžešćih Putinovih ratnohuškačkih medijskih magova Vladimir Solovjov, ilustrirajući svoju ljutitu objavu fotografijom na kojoj srpski predsednik Aleksandar Vučić skušeno sedi na stolci preko puta tadašnjeg predsednika SAD-a Donalda Trampa u Ovalni kabinet Bele kuće.

Još ciničniji prema Vučiću bio je poznati prokremaljski vojni analitičar Jurij Kotenok, koji se potpisuje kao Voenkor Kotenok. On je za Vučića na Tviteru napisao da je Srbija glasala protiv Rusije u UN-u, „što znači da je Vučić marioneta, a kleo se da nikada neće uvoditi sankcije Rusiji“. I na kraju zaključuje: „Dijagnoza – politička prostitutka!“.

Naime, Srbija je u Glavnoj skupštini UN-a glasala za osudu Rusije zbog aneksije četiri ukrajinske oblasti – Luganske, Donjecke, Hersonske i Zaporoške.

Vučić na dve stolice

Tako je Vučić, koji pokušava da sedi na dve stolice i balansira između Brisela i Moskve, dobio po prstima iz bratske Rusije, i to samo dan nakon što je dobio vrlo nepovoljan izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u pregovorima za članstvo u EU. Za taj izveštaj glasao je i EPP, najveća grupacija u Evropskom parlamentu, čiji je pridruženi član Vučićeva Srpska napredna stranka. Dobio je za uvo od obe strana, te se doveo u vrlo škakljivu i delikatnu situaciju. Neugodnosti sa svih strana, piše Jutarnji list.

Rusija ga pritiska sa jedne strane, Brisel sa druge. Evropa od njega traži da, ako želi da bude deo evropskog kluba, svoju spoljnu i bezbedonosnu politiku uskladi sa Briselom, a Moskva mu, pak, stalno napominje da je njihovo „bratstvo vekovno“.

Kako za N1 kaže bivši potpredsednik srpske vlade, profesor Žarko Korać, „Vučić zna šta je ruski zagrljaj, nemaju Rusi baš previše poverenja u njega“.

Korać smatra da će Vučić nastaviti igru sa dve stolice, ali neće ići predaleko jer bi to značilo prekid svih ostalih veza s Evropom. No, i sam kaže da ne zna „čime to Rusi drže Vučića u šaci“.

No, Vučić će morati da prelomi jer mu iz Brisela stižu i pretnje o zamrzavanju pregovora o članstvu, a neki čak govore da bi Srbija mogla da se vratiti na početak, odnosno da joj se „izbriše“ sve što je dosad ispregovarala. Moskva ga, pak, upozorava da se ne igra jer će njihov odgovor biti zastrašujući.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare