Foto:Profimedia.rs

Borci Vagnerove paravojne grupe neće potpisati ugovore sa ruskim Ministarstvom odbrane, rekao je šef Vagnera Jevgenij Prigožin, suprotstavljajući se naporima ministarstva u Moskvi da integriše plaćenike u običnu vojsku. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naredio je u subotu svim „dobrovoljačkim odredima“ na frontu u ratu u Ukrajini da potpišu ugovore sa Ministarstvom odbrane do 1. jula, kako bi se povećala efikasnost vojske. Ovim je zvanično, otvoreno i vrlo oštro počeo javni sukob Sergeja Šojgua i Jevgenija Prigožina.

Reagujući na odluku Šojgua, Prigožin je na Telegramu objavio da „Vagner neće potpisati nikakve ugovore sa Šojguom“.

Prigožin je kao razlog svog odbijanja naveo to što ruska vojska ne može da izdrži efikasnost njegove grupe, zbog „Šojguove nesposobnosti da pravilno upravlja vojnim formacijama“. Ali šef Vagnera je dodao da je generalno njegova grupa „potpuno podređena” interesima Rusije i vrhovnog komandanta.

Sergej Šojgu Foto:Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

„Šojgu ne može pravilno da upravlja vojnim formacijama“, rekao je Prigožin, dodajući da je Vagner koordinisao svoje akcije u Ukrajini sa generalom Sergejem Surovikinom, kojeg ruski mediji nazivaju „General Armagedon“.

Ni Šojgu, ni načelnik ruskog Generalštaba Valerij Gerasimov nisu javno komentarisali uvrede od Prigožina, čije su snage u maju zauzele ukrajinski grad Bahmut posle bitke u kojoj su desetine hiljada poginule tokom 10 meseci iscrpljujućeg rata.

Foto:REUTERS/Oleksandr Ratushniak/Tanjug/AP Photo/Libkos/Sergey Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Evgeny Biyatov / Sputnik / Profimedia

Novi ruski zakon

Ministarstvo odbrane je saopštilo da će u interesu povećanja efikasnosti svi „dobrovoljački odredi“ morati da potpišu ugovor sa Ministarstvom odbrane do 1. jula.

„Time će dobrovoljačke formacije dobiti neophodan pravni status, i stvoriti jedinstveni pristup organizaciji sveobuhvatnog obezbeđivanja i ispunjavanja njihovih zadataka“, saopštilo je ministarstvo.

„Ove mere će povećati borbenu sposobnost i efikasnost oružanih snaga i njihovih dobrovoljačkih odreda“, rekao je zamenik ministra odbrane Nikolaj Pankov.

Prigožin je rekao da bi ministarstvo moglo da iskoristi nepoštivanje naredbe kao razlog da Vagneru uskrati zalihe – optužba koju je on više puta iznosio.

„Ono što bi moglo da se desi nakon ovog naređenja je da nam neće dati oružje i municiju. Shvatićemo, kako kažu. Ali kada zagrmi, oni će dotrčati i doneti oružje i municiju sa molbom da pomognu“, navodi on.

Sergej Šojgu Foto:EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY

Kadirovci potpisali

Ministarstvo odbrane Rusije potpisalo je ugovor sa grupom čečenskih specijalnih snaga Ahmat, paravojnom grupom koja vodi ofanzivu Kremlja u blizini grada Marinka u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine.

To je saopšteno u ponedeljak, dan nakon što je Jevgenij Prigožin, šef ruske grupe privatnih plaćenika Vagner, odbio da potpiše takav ugovor.

„Mislim da je ovo veoma dobra stvar“, rekao je komandant Ahmata Apti Alaudinov nakon što je lider grupe Ramzan Kadirov prihvatio ponudu.

On je dodao da je njegova grupa „pripremila i poslala desetine hiljada dobrovoljaca” u Ukrajinu u poslednjih 15 meseci.

Ramzan Kadirov Foto:EPA-EFE/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK

Do sada, prema izveštaju Instituta za proučavanje rata (ISV), istraživačkog centra sa sedištem u Vašingtonu, čečenski borci su dejstvovali u oblastima iza linije fronta nakon njihovog učešća u krvavim bitkama u ukrajinskim gradovima, uključujući Marijupolj, Severodonjeck i Lisičanak.

Ali nakon što su se borbe u ruskom Belgorodu intenzivirale ranije ovog meseca, Kadirovljevim trupama je verovatno naređeno da preuzmu vodeću ulogu u borbama u Ukrajini, naveo je ISV.

Kadirov se uzdržao od kritikovanja ministarstva odbrane. Zamenik načelnika ruskog generalštaba, general-pukovnik Aleksej Kim, rekao je nakon potpisivanja sporazuma sa Čečenima da se nada da će i druge dobrovoljačke jedinice slediti njihov primer.

Prigožinove kritike

Kako se rat u Ukrajini zahuktavao, Prigožin je sve više privlačio pažnju na sebe kako svojim ponašanjem u Ukrajini, tako i svojim eksplozivnim izjavama. U početku je zdušno podržavao i hvalio ruske vlasti, ali kako je vreme odmicalo, počele su sve glasnije optužbe. Mnogi sada smatraju da je samo pitanje vremena kada će Vladimir Putin da se obračana sa Prigožinom koji mu postaje „omča oko vrata“.

Foto:Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia/StratCom ZSU/Cover Images/INSTARimages.com / INSTAR Images/EPA-EFE/SERGEI SAVOSTYANOV/EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY/Siegra Asmoel / imageBROKER / Profimedia

Prigožin je u više navrata napadao vrh vojske ruskog predsednika Vladimira Putina zbog onoga što smatra izdajom zbog neuspeha da pravilno vodi rat u Ukrajini i više puta je optuživao visoku komandu Kremlja da uskrati municiju Vagnerovim snagama koje se bore u Bahmutu, što je videlo neke od najžešća borba u ratu.

Prigožin u poslednje vreme često optužuje Kremlj za „izdaju” jer njegovim borcima koji vodili borbe oko Bahmuta nedostajalo municije. Takođe, ruske vlasti su okončale kampanju regrutacije zatvorenika koji bi se za Vagner borili u Ukrajini, a pohvale o Vagneru u ruskim medijima su navodno utihnule.

PROČITAJTE JOŠ:

„Postoji rizik da bi mogao da završi kao Ikar“, rekla je osoba bliska Prigožinu. Njegova ozloglašenost je najvećim delom nastala kao posledica stalnih kritika na račun komande Valerija Gerasimova, načelnika ruskog generalštaba, i ministra odbrane Sergeja Šojgua.

Kao dodatni znak raskola, Prigožin je rekao da njegov predstavnik nije u mogućnosti da pristupi sedištu ruske vojne komande. Prigožin je rekao da je do toga došlo nakon što je pisao šefu ruske „specijalne vojne operacije“, generalu Valeriju Gerasimovu, o „hitnoj potrebi da im se da municija“.

Prigožin je navodno u februaru rekao da se njegovi ljudi plaše da su „postavljeni“ kao pokretne mete u slučaju da Rusija izgubi rat u Ukrajini.

Foto:SOPA Images / Sipa Press / Profimedia; Sergey Averin / Sputnik / Profimedia; Madeleine Kelly / SOPA Images/profimedia; Sergey Averin / Sputnik / Profimedia;

Početkom maja ove godine, Prigožin je naveo da je ruska vojna jedinica pobegla sa svojih položaja u blizini Bahmuta, grada koji je zbog brutalnosti borbi i broja stradalih dobio nadimak „mašina za mlevenje mesa“.

„Danas je jedna od jedinica ministarstva odbrane pobegla sa jednog od naših bokova… razotkrivajući naše položaje“, naveo je Prigožin tada i ponovo je upozorio da će njegova jedinica napustiti Bahmut, ukoliko joj Kremlj ne dostavi neophodno oružje.

Optužio je vođe ruske vojske da pokušavaju da „prevare“ Putina.

BONUS VIDEO: Velikom vojnom paradom obeležen Dan pobede u Moskvi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar