Foto:AP Photo/Felipe Dana/Adrien Fillon / Zuma Press / Profimedia/Tanjug/AP Photo/LIBKOS/Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

O prolećnoj ofanzivi Ukrajine govori se već mesecima unazad, ali novi front je otvoren i to u samoj Rusiji - a napade predvode ruske diverzantske jedinice koje podržavaju Ukrajinu. Iako Kijev zvanično ne priznaje veze sa Legijom Sloboda Rusije i Ruskim dobrovoljačkim krupusom, sve ukazuje na to da ove jedinice imaju veze sa samom Ukrajinom, a da je cilj ovih operacija samo jedno - destabilizacija Rusije iznutra.

Ruski dobrovoljački korpus i Legija Sloboda Rusije već izvesno vreme sprovode kratke prekogranične napade na Rusiju. Glavni cilj? Destabilizacija.

Međutim, pre samo nekoliko dana, jedna od ovih jedinica saopštila je da se nalazi na teritoriji ruskog grada Belgoroda, koji je smešten na samoj granici sa Ukrajinom.

Ovog puta, istakli su da su zvanično upali na teritoriju Rusije i da neće otići dok je ne oslobode vlasti Vladimira Putina.

Počele su intenzivne ulične borbe u Belgorodskoj oblasti, a čak je bilo i navoda o tome kako su dva ruska vojnika zarobljena.

Foto:Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia; Mikhail Metzel/Kremlin /profimedia; Ukraine Presidents Office / Alamy / Alamy / Profimedia;

Ruska televizija je preplavljena prestravljenim izveštajima lokalnih novinara o artiljerijskim napadima na ruske gradove.

Guverner Belgoroda evakuisao je stotine civila, a bio je i u ličnom telefonskom kontaktu sa Putinom. U međuvremenu, Legija Sloboda Rusije na svom Telegram kanalu objavljuje oglase za one koji umeju da upravljaju dronovima da se pridruže njenim redovima.

I Ruski dobrovoljački korpus i Legija Sloboda Rusije tvrde da imaju pristalice u svojoj zemlji, zbog čega navodno uspevaju da dronovima prodru i dublje na teritoriju Rusije, daleko od Belgoroda.

Sudeći po retorici koja dolazi iz Rusije, ova taktika funkcioniše.

Otvarajući sastanak sa Savetom bezbednosti nedavno, Vladimir Putin je rekao da „zlobnici“ moraju biti sprečeni da destabilizuju Rusiju.

On je rekao da će se Savet usredsrediti na obezbeđivanje domaće političke bezbednosti, uzimajući u obzir intenzivirane napore neprijatelja „da uzburka situaciju unutar Ruske Federacije“.

„Moramo uložiti sve moguće napore da im to ne dozvolimo ni pod kojim okolnostima“, dodao je Putin.

Foto:profimedia.rs

Rat stiže u Rusiju, a Prigožin besni

Ono što pored panike u samoj Rusiji, koju ne osećaju samo građani, već i vlasti, Ukrajini može „ići na ruku“ jeste i bes odanih vojnika Kremlja, poput šefa paravojne formacije Vagner Jevgenija Prigožina.

Kao bonus za Kijev, Prigožin je nastavio da kritikuje rusko vojno rukovodstvo.

„Ruski komandni lanac su kontrolisali klovnovi koji samo tretiraju ljude kao topovsko meso“, rekao je on i dodao, „onda nećemo biti deo ovog lanca“.

Jevgenij Prigožin Foto:REUTERS/Yulia Morozova

O napadima bespilotnih letelica na Moskvu, imao je šta da kaže ruskim generalima.

„Smrdljive životinje, šta to radite? Vi ste svinje! Dižite se sa svojih kancelarija u koje ste postavljeni da branite ovu zemlju“, dodao je on.

Dmitrija Medvedeva, bliskog Putinovog saveznika, na sličan način je uznemirila razmera do koje je rat došao u Rusiju.

„Jasno je kakav je odgovor potreban: treba ih uništiti, ne samo u ličnom svojstvu, već ih moramo uništiti u samom gnezdu stršljena. Režim koji se razvio u Ukrajini treba da bude istrebljen“, rekao je Medvedev.

Guverner Belgoroda kaže da je desetine napada pogodilo pogranične oblasti unutar Rusije tokom poslednjih dana. U dugom postu na svom Telegram kanalu, Vjačeslav Gladkov je rekao da je najveći deo dolazeće vatre bio artiljerija i minobacači na pogranične oblasti. On je dodao da je pričinjena šteta na putevima, imovini i vozilima, dok je 12 osoba povređeno za 24 sata u pograničnom mestu Šebekino.

PROČITAJTE JOŠ:

Jedna žena koja je razgovarala za proruski Telegram kanal rekla je da je Šebekino „u plamenu, a da su borbe u toku“, dodajući: „Pobegli smo iz grada“.

„Tamo je vrlo malo naših ljudi. Prethodnih dana sa svim granatiranjem – gotovo da nije bilo odgovora, nije bilo (ruske) vojske. Ostali smo sami“, rekla je neimenovana žena.

BONUS VIDEO: Snimak iz drona pokazuje sav užas koji je zadesio Bahmut