Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/SERGEY GUNEEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Bivši Putinov pomoćnik Abas Galjamov tvrdi da ruski predsednik i njegovi najbliži saveznici već imaju plan za bekstvo, koji bi bio sproveden ako im stvari krenu naopako. Galjamov, koji je pisao Putinove govore, izneo je to juče na svom Telegram kanalu, pozivajući se na anonimni izvor, za koji je rekao da ima insajderske informacije.

Priprema plana evakuacije navodno je počela u proleće, a cela operacija je nezvanično nazvana „Nojeva barka”.

„Kao što ime govori, to je potraga za novom zemljom u koju bi predsednik Rusije pobegao u slučaju da mu situacija kod kuće postane neprijatna. Putinovi saradnici nisu isključili mogućnost da izgubi rat, bude smenjen sa vlasti i zatim hitno evakuisan“, napisao je Galjamov.

Tvrdi da se u početku razmatrao plan evakuacije u Kinu, ali se kasnije od njega odustalo zbog straha da su šanse za saradnju sa Kinezima male, s obzirom na to da oni „preziru gubitnike”. Stoga su Argentina i Venecuela počele da se razmatraju kao potencijalne opcije, a Putinov saveznik Igor Sečin je bio zadužen za nadgledanje plana evakuacije u Venecuelu.

„Plan evakuacije pokazuje da ne ide sve po planu“

Dokaz da je implementacija plana daleko odmakla je činjenica da je Sečin „zvanično podneo ostavku” iz naftnog giganta Rosnjefta, kako bi mogao u potpunosti da se posveti pripremi plana evakuacije, dodaje Galjamov. Telegram kanal „Možem Objasnit“ je takođe izvestio da su visoki ruski zvaničnici počeli da kupuju nekretnine i da rade na dobijanju boravišne dozvole u ​​Venecueli.

Naveden je izvor koji je rekao da ruski zvaničnici kupuju imovinu na ostrvu Margarita u Venecueli, pretpostavljajući da će tamo biti bezbedni od izručenja. „Ostrvo Margarita u Venecueli je njihov lokalni Kurševel“, rekao je izvor, upoređujući potencijalno skrovište Kremlja sa poznatim skijalištem u francuskim Alpima.

Istovremeno, niže rangirani u predsedničkoj administraciji i ruskoj vladi navodno traže boravak u Ekvadoru, Paragvaju i Argentini. Galjamov je uveren da samo postojanje plana evakuacije pokazuje da za Kremlj ne ide sve po planu, iako rusko rukovodstvo pokušava da ubedi javnost u suprotno, piše Dejli bist.

Putin je negirao navode o dezerterstvu

Putin je nedavno pokušao da umanji značaj izveštaja o rekordno niskom moralu među ruskim vojnicima, kojima je dosta rata, iako je od početka invazije prošlo samo devet meseci. Poslednjih nedelja bilo je brojnih izveštaja o masovnom egzodusu regruta iz vojnih baza nakon što su njihove žalbe na lošu opremu i male zalihe ignorisane.

Rat u Ukrajini takođe sve više kritikuju porodice vojnika, što je navelo neke stručnjake da sugerišu da bi moglo da dođe do pravog građanskog rata.

Međutim, Putin ističe da je sve u redu.

„Nema problema sa dezerterstvom u zoni (specijalnih vojnih operacija). Bilo je izolovanih incidenata, ali generalno nema ništa od toga. Ima li ljudi koji napuštaju svoje položaje? Da, dešavalo se. To se sve  ređe dešava“, rekao je Putine juče na sastanku sa članovima Državnog saveta za ljudska prava.

BONUS VIDEO: Borba iz prvog lica ukrajinskog tenka sa ruskim snagama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare