Foto: Roman ROMOKHOV / AFP / Denis ROMANOV / AFP / Pool /Wagner Group / Zuma Press / east2west news / WillWest News / Profimedia/EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN POOL/EPA-EFE/STRINGER

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko otkrio je danas da su zamjenik ministra odbrane Junus-Bek Jevkurov i direktor FSB-a Aleksandar Bortnikov pomogli u uspostavljanju njegovog kontakta sa šefom paravojne formacije Vagner Jevgenijem Prigožinom.

„Osim Jevkurova u prvoj fazi i Bortnikova, direktora FSB-a, niko nije učestvovao u ovim pregovorima“, rekao je Lukašenko, prenose RIA Novosti.

Kako kaže, Prigožin mu se javio na prvi poziv. Njega je prvobitno pozvao Jevkurov, koji je potom prosledio poziv Lukašenku.

Jevgenij Prigožin Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Prvo su razgovarali oko 30 minuta, i Prigožin je bio vrlo neprijatan.

„Bio je jako besan i dosta je psovao“, otkrio je Lukašenko.

Dodao je da je tokom razgovora zaključio da su komandati Vagnera bili izuzetno ljuti na zvaničnu rusku vojsku i da je to prilično uticalo na Prigožina.

Aleksandar Lukašenko Foto: EPA-EFE/MAXIM GUCHEK

„Na njega su vršili pritisak oni koji su vodili jurišne odrede i videli pogibije svojih vojnika. U toj situaciji situaciji, kada su zauzeli Rostov, i sve je bilo jako haotično, ja sam vodio pregovore sa njim“, rekao je Lukašenko.

Pročitajte još:

Inače, Lukašenko je ranije danas potvrdio da je šef paravojne formacije Vagner Jevgenij Prigožin već u Belorusiji.

„Bezbednosne garancije, kao što je ruski predsednik Vladimir Putin obećao juče, su obezbeđene. Da, zaista, on je danas u Belorusiji“, rekao je Lukašenko.

Podsetimo, protiv Prigožina je pokrenut krivični postupak za organizovanje oružane pobune u subotu u Rusiji. Ruski predsednik Vladimir Putin je postupke pobunjenika nazvao zločinačkom avanturom, ubodom noža u leđa Rusiji i izdajom.

Kasnije je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, u dogovoru sa Putinom, razgovarao sa Prigožinom, nakon čega je Lukašenkova pres-služba saopštila da je šef Vagnera prihvatio njegov predlog da se zaustavi pobuna u Rusiji i preduzmu dalji koraci za deeskalaciju.

Pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov rekao je da će Prigožin otići u Belorusiju, a krivični postupak će biti povučen. Kremlj je rekao da je garancija za to reč predsednika Rusije.

BONUS VIDEO Velikom vojnom paradom obeležen Dan pobede u Moskvi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar