Foto:EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Rusija tvrdi da je uništila PVO sisteme američke proizvodnje koji su bili razmešteni u okolini Kijeva. Istovremeno, Ukrajina tvrdi da je uništila šest moćnih ruskih raketa Kinžal. Ukoliko je prva tvrdnja tačna, to je prvi okršaj moćnog amerčkog oružja sa ruskim. Ukoliko je druga tvrdnja tačna, to je još jedan šamar ruskoj vojsci od početka rata, obzirom da su pomenute rakete tokom prethodnih godina predstavljane kao ponos ruske vojne industrije.

Rusija tvrdi: Uništili smo Patriot

Ruske vazduhoplovne snage hipersoničnom raketom Kinžal uništile su sistem protivvazdušne odbrane američke proizvodnje Patriot koji je bio razmešten na širem području Kijeva, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Prema njegovim rečima, Oružane snage Rusije noćas izvele koncentrisani udar preciznim oružjem na vojne objekte u Ukrajini. PVO sistem Patriot uništen preciznim pogotkom hipersoničnog raketnog sistema Kinžal, preneo je TASS Konašenkove reči.

Foto: Tanjug/Ukrainian Emergency Situations Ministry via AP

Meta su bili punktovi razmeštanja jedinica Oružanih snaga Ukrajine, skladišta municije, naoružanja i vojne opreme, uključujući i one dopremljene iz zapadnih zemalja, naglasio je.

„Cilj udara je postignut. Svi naznačeni ciljevi su pogođeni“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Iz Kijeva se još nisu oglašavali u vezi ovih tvrdnji.

Ukrajina tvrdi: Srušili smo šest raketa Kinžal

Ali iz Ukrajine stižu tvrdnje da je moćno rusko oružje uništeno.

Vrhovni zapovednik ukrajinske vojske, general Valerij Žaluzni pohvalio se jutros kako je njihovo ratno vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana presrelo svih 18 raketa koje su ruske snage lansirale tokom noći na Ukrajinu.

„Oko 3 sata i 30 minuta, 16. maja 2023. godine, ruski okupatori napali su Ukrajinu sa severa, juga i istoka s 18 raketa različitih tipova, lansiranih iz vazduha, s mora i s kopna“, objavio je Žaluzni dodajući kako su njegove snage presrele i srušile šest aerobalističnih projektila Kinžal Kh-47M2 lansiranih iz šest aviona MiG-31K, devet krstarećih projektila tipa Kalibr, lansiranih s brodova u Crnom moru te tri projektila lansirana sa zemlje (S-400, Iskander-M).

Naveo je i kako je „neprijatelj napao dronovima Šahid-136/13 te pokušao da vrši izviđanje iz vazduha uz pomoć tri taktička drona“.

„Svi su uništeni“, zadovoljno je konstatirao Žaluzni.

Foto: Tanjug/Ukrainian Emergency Situations Ministry via AP

I ministar odbrane Oleksij Reznikov naveo je kako su srušili šest hipersoničnih raketa Kinžal.

PROČITAJTE JOŠ:

Ukrajina je u ovom ratu uspela da razbije puno mitova o moći ruske vojne sile, a među novijima je upravo presretanje, kako se dosad smatralo, nezaustavljive moćne supersonične rakete Kinžal, odnosno Bodeža.

Kao što je poznato, prvi put 5. maja je objavljeno kako su Ukrajinci novim američkim protivvazdušnim sistemom Patriot PAC3 napravili potez bez presedana i uspeli da zaustave ruski vojni ponos. Rusija je tvrdila kako Kinžal može da leti brzinom deset puta većom od brzine zvuka te da ga je nemoguće presresti današnjim modernim zapadnim protivvazdušnim i protivraketnim odbrambenim sistemima.

Foto: Tanjug/AP Photo/Alex Babenko

Ostaci tog prvog Kinžala, srušenog 5. maja pali su na prazni fudbalski stadion u Kijevu, a prema fotografijama koje su tada objavljene na društvenim mrežama ostvaren je direktan pogodak tako da je došlo do detonacije u vazduhu.

I danas su se na društvenim mrežama pojavile fotografije krhotina projektila. Stručnjaci OSINT-a su objavili fragment projektila koji je pao u blizini autobuske stanice u Kijevu za koji smatraju da je motorni deo Kinžala.

Foto: Tanjug/AP Photo/Alex Babenko

BONUS VIDEO: Velikom vojnom paradom obeležen Dan pobede u Moskvi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar