grčka sudar vozova Tanjug_AP
grčka sudar vozova Tanjug_AP

Mnoga pitanja ostaju bez odgovora o smrtonosnoj tragediji u Tempeu u Grčkoj i okolnostima pod kojima su se dva voza sudarila. Između ostalog, ostaje nepoznato šta je izazvalo veliku eksploziju nakon teškog sudara vozova.

Prva procena istraživača je da je eksploziju verovatno izazvalo ulje u motorima dva voza. Prema informacijama ERT-a, u svakom motoru je bilo po 2,5 tone ulja, odnosno pet tona ulja u oba voza.

Sudar je podigao temperaturu iznad granice samozapaljenja, popucao je kontejner, izbacio ulja koja su se zapalila, pa se stvorila ova ogromna „pečurka“.

Naravno, konačan odgovor šta je izazvalo ovu snažnu eksploziju daće istraga stručnjaka, prenosi Protothema.gr.

Kako navodi ERT, kako iz policijskog uviđaja, tako i od strane vatrogasaca na mestu tragedije saznalo se da je komercijalni voz prevozio lim, voće i žitarice, a ne bilo kakav zapaljivi materijal.

Napominje se da je još jedna mrtva osoba u železničkoj nesreći u Tempeu identifikovana pregledom uzoraka u forenzičkim laboratorijama. Prema podacima policije, ukupan broj identifikovanih žrtava je 55.

Ukupan broj do sada potvrđenih smrti je 57. Prema poslednjim izveštajima iz štaba grčke armije, postoje i dva uzorka biološkog materijala koji su dali rođaci, koji se ne poklapaju sa onima koji pripadaju poginulima.

PROČITAJTE JOŠ:

Moguće je da to malo varira u konačnom broju nastradalih, ali procedure laboratorijskog uviđaja još nisu završene, jer je još jedan uzorak sa mesta nesreće poslala Vatrogasna služba.

Konkretno, kako je saopšteno iz Vatrogasne službe, reč je o ljudskom udu koji je sinoć otkriven tokom okretanja lokomotive komercijalnog voza.

Iz Štaba policije saopšteno je i da je uviđaj na mestu nesreće u završnoj fazi, uklanjanjem dva motora, koje je juče odloženo zbog kiše, a uslediće završno „skeniranje“ u rejonu br. oko 500 kvadratnih metara. Odmah potom biće saopšten završetak uviđaja, moguće do danas popodne, osim ako ne bude nepredviđenih okolnosti.

BONUS VIDEO: Snimci dronom jutro posle sudara vozova u Grčkoj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar