Cigarete, pušenje
Foto: Shutterstock

Novoformirana vlada Novog Zelanda planira da ukine zabranu pušenja kako bi finansirala smanjenje poreza.

Zakonom, koji je uveden pod prethodnom vladom sledeće godine bi se zabranila prodaja cigareta svima koji su rođeni nakon 2008. godine. Pušenje je vodeći uzrok smrti koji se može sprečiti na Novom Zelandu, a ova politika je imala za cilj da spreči mlade generacije da razviju tu naviku.

Zdravstveni stručnjaci sada oštro kritikuju ovaj iznenadni preokret u politici.

„Zgroženi smo… ovo je neverovatno retrogradan korak prema vodećim svetskim, apsolutno odličnim zdravstvenim merama“, rekao je profesor Ričard Edvards, istraživač kontrole duvana i stručnjak za javno zdravlje na Univerzitetu Otago.

„Većina zdravstvenih grupa na Novom Zelandu zgrožena je onim što je vlada uradila i pozivaju ih da se povuku“, rekao je on za BBC.

Prošle godine usvojeni zakon naišao je na međunarodnu afirmaciju uz istraživačke modele koji podržavaju ključne reforme. Mere su uključivale ograničavanje broja prodavača duvana i smanjenje nivoa nikotina u cigaretama.

Sugerisalo se da bi zakoni o zabrani pušenja mogli spasiti i do 5.000 života svake godine.

Iako je hvaljena kao politika javnog zdravlja, mere bez pušenja izazvale su protivljenje nekih poslovnih grupa na Novom Zelandu. Vlasnici trafika i prodavnica kritikovali su je zbog gubitka prihoda – čak i uz državne subvencije.

Neki zastupnici, uključujući novog premijera Krisa Luksona, takođe su tvrdili da bi zabrana dovela do crnog tržišta duvana.

„Vlada se suprotstavlja javnom mnjenju i očigledno velikoj većini ljudi koji rade u ovoj oblasti, zdravstvenim radnicima, doktorima, medicinskim sestrama“, rekao je profesor Edvards.

Modeliranje javnog zdravlja sprovedeno 2022. pokazalo je da bi politika bez pušenja uštedela zdravstvenom sistemu Novog Zelanda oko 1,3 milijarde novozelandskih dolara (790 miliona dolara) u narednih 20 godina.

Novi Zeland i dalje ima za cilj da smanji svoju nacionalnu stopu pušenja na 5 posto do 2025. godine, s ciljem da je na kraju potpuno eliminiše. Trenutno, oko 8 posto odrasle populacije puši.

***

BONUS VIDEO: Predavanja za odvikavanje od pušenja u Novom Sadu: Čak 80 odsto polaznika je ostavilo cigarete

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar