Aleksander Stub, novi predsednik Finske Foto: TANJUG/Markku Ulander/Lehtikuva via AP

Novoizabrani predsednik Finske Aleksander Stub izjavio je danas da njegova zemlja treba da ostane mirna i da se fokusira na članstvo u NATO-u uprkos nedavnim komentarima bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa o tom vojnom savezu.

„Izborne kampanje u SAD se veoma razlikuju od finskih izbora, a retorika koja se koristi je dosta jača… Mislim da je u ovoj fazi najbolje da ostanemo smireni i da se fokusiramo na izgradnju našeg članstva u NATO-u“, rekao je Stub na konferenciji za novinare, preneo je Rojters.

POGLEDAJTE JOŠ:

Tramp, favorit da postane republikanski kandidat na izborima u novembru, prošle nedelje je rekao da ne bi zaštitio članice NATO od budućeg napada Rusije ako one ne doprinose Alijansi u dovoljnoj meri. Finska troši na odbranu više od dva odsto bruto domaćeg proizvoda, dogovorenih između zemalja članica NATO, dodao je on.

Stub je juče tesno pobedio na predsedničkim izborima u Finskoj i 1. marta će preuzeti dužnost u okviru koje će biti zadužen za bezbednost i spoljnu politiku, uključujući nedavno odobreni stav prema Rusiji, sa kojom deli dugu granicu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare