Aleksandar Stub Foto: TANJUG/Markku Ulander/Lehtikuva via AP

Bivši konzervativni premijer Finske Aleksander Stub pobedio je danas u drugom krugu predsedničkih izbora u Finskoj, a njegov protivnik, nezavisni kandidat Peka Havisto priznao je poraz.

„Čestitam Aleksanderu, 13. predsedniku Finske“, izjavio je Havisto novinarima.

Pročitajte još:

Posle prebrojavanja 98 odsto glasačkih listića, Stub je dobio 51,7 odsto glasova, a Havisto nešto više od 40 odsto. Odziv birača u drugom krugu je bio oko 70 odsto.

Finci su 28. januara u prvom krugu birali novog predsednika, čija uloga dobija na značaju, zbog naglog porasta tenzija sa susednom Rusijom, posle izbijanja rata u Ukrajini.

Predsednik Finske ima široka izvršna ovlašćenja u formulisanju spoljne i bezbednosne politike, posebno u odnosu sa zemaljama izvan EU, kao što su SAD, Rusija i Kina. Takođe, on je vrhovni komandant oružanih snaga i predstavlja zemlju na sastancima NATO.

Foto: TANJUG/Markku Ulander/Lehtikuva via AP

Prema Ustavu Finske predsednik odlučuje o pitanjima spoljne i bezbednosne politke zajedno sa vladom, imenuje premijera i ministre i potpisuje zakone.

Ostajući neutralna tokom Hladnog rata, Finska je prošle godine postala 31. članica NATO, na veliko iznenađenje Rusije sa kojom deli granicu dugu 1.340 kilometara. Odnosi između Finske i Rusije značajno su se pogoršali od februara 2022. i ruske invazije Ukrajine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar