Jevgenij Prigožin Foto:Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Na internetu su se pojavile poslednje slike šefa Vagnera Jevgenija Prigožina, koji je prošle nedelje poginuo u avionskoj nesreći u blizini Moskve. Naime, Prigožin je viđen kako pravi selfije sa lokalcima Banguija, glavnog grada Centralnoafričke Republike - samo jedna od mnogih afričkih nacija u kojima je raspoređena Vagner grupa.

Vođa plaćenika, koji je svoju vojnu odeću zamenio civilnom, bio je okružen ozarenim meštanima koji su izgledali oduševljeno što su upoznali Prigožina – pozirali su, rukovali se i grlili ovu ozloglašenu figuru.

Ubrzo nakon susreta i pozdrava sa meštanima Banguija, Prigožin je otišao u Mali gde je još jednom obukao vojničku uniformu i držao pušku dok je govorio o naporima svojih vojnika da „ceo afrički kontinent učine srećnijim“.

„Radimo… temperatura je iznad 50 stepeni, baš kako mi to volimo… Vagner čini Rusiju većom na svim kontinentima, a Afriku slobodnijom“, izjavio je on tada.

Nekoliko dana kasnije, Prigožin je poginuo u sumnjivoj avionskoj nesreći – dva meseca nakon što je Prigožin zajedno sa svojom grupom junu pokrenuo pobunu protiv ruskog Ministarstva odbrane.

Objavljivanje slika na društvenim mrežama dolazi nakon što su ruske vlasti u subotu zvanično potvrdile Prigožinovu smrt.

Ruska uprava za civilno vazduhoplovstvo saopštila je da su Prigožin i neki od njegovih najviših potporučnika na listi od sedam putnika i tri člana posade.

Istražni komitet nije ukazao na mogući uzrok nesreće koja se desila na pola puta između Moskve i Sankt Peterburga, Prigožinovog rodnog grada.

Pre dva meseca, 62-godišnji Prigožin je pokrenuo jednodnevnu pobunu protiv ruske vojske, vodeći svoje plaćenike iz Ukrajine ka Moskvi. Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je taj čin kao „izdaju“ i obećao kaznu za sve umešane.

Ipak, umesto toga, Kremlj je ubrzo sklopio dogovor sa Prigožinom o okončanju oružane pobune, rekavši da će mu biti dozvoljeno da slobodno šeta bez ikakvih optužbi i da se preseli u Belorusiju.

Moskva odavanje pošte Prigožinu Foto:Tanjug/P Photo/Alexander Zemlianichenko

Odmah su je pojavile glasine da li će se bivši saveznik ruskog lidera suočiti sa posledicama zbog svoje pobune koja je ocenjena kao najveći izazov Putinovom autoritetu tokom dvodecenijske vladavine.

Američke obaveštajne službe ocenile su da avionska nesreća nije bila splet nesrećnih okolnosti, već je pad namerno izazvan. Kako su rasle sumnje da ruski predsednik stoji iza atentata, Kremlj je odmah reagovao i odbacio te tvrdnje kao „potpunu laž“.

Foto:REUTERS/Marina Lystseva; Ostorozhno Novosti/Handout via REUTERS ; REUTERS/Yulia Morozova/File Photo

Jedan od zapadnih zvaničnika je rekao da je utvrđeno da je Prigožin „vrlo verovatno“ bio meta i da bi eksplozija aviona bila u skladu sa Putinovom „dugom istorijom pokušaja da ućutka svoje kritičare“.

U nesreći su takođe poginuli suosnivač Vagnera i bivši operativac specijalnih snaga Dmitrij Utkin, kao i dugogodišnji Prigožinov saveznik, Valerij Čekalov.

Za sada je neizvesna sudbina Vagnera, koji je donedavno igrao istaknutu ulogu u ratu u Ukrajini.

Jevgenij Prigožin Foto:Tanjug/Razgruzka_Vagnera telegram channel via AP

U međuvremenu, Kremlj je potvrdio da Putin ne planira da prisustvuje sahrani Prigožina niti drugih Vagnerovih komandanata.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije želeo da kaže gde i kada će biti sahranjen šef Vagnerovaca, iako su tamošnji mediji nagovestili da bi to moglo da se održi već u utorak u Prigožinovom rodnom gradu, Sankt Peterburgu.

Pročitajte još...

Lokalni list „Fontanka“ i neki drugi mediji rekli su da će Prigožin verovatno biti sahranjen na groblju Serafimovskoe, ranije korišćen za vojne sahrane.

U utorak su policijski kordoni opkolili groblje, gde su sahranjeni i Putinovi roditelji. Pojačano prisustvo policije prijavljeno je i na nekim drugim gradskim grobljima.

BONUS VIDEO Smrt Jevgenija Prigožina – pogibija ili ubistvo?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar