Foto:Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia; REUTERS/Marina Lystseva; Not supplied /WillWest News Profimedia; Ostorozhno Novosti/Handout via REUTERS

Očekuje se da će avionska nesreća u kojoj je navodno poginuo lider Vagnera Jevgenij Prigožin vratiti imidž predsednika Vladimira Putina kao jedinog i nepokolebljivog ruskog lidera, koga niko ne može nekažnjeno da izazove posle Vagnerove pobune.

Ipak, pad Prigožina će dovesti do slabljenja ruskih snaga u Ukrajini, kao i njenog uticaja na Bliskom istoku i u Africi — gde je grupa Vagnerovih plaćenika godinama radila na tajnom unapređenju geopolitičkih interesa Kremlja — četiri izvora bliska ruskoj vladi rekla su ovo za Moskov tajms.

Sva četiri izvora su govorila pod uslovom anonimnosti zbog osetljivosti pitanja.

Prigožinova pobuna protiv ruskog vojnog rukovodstva 24. juna, koja je izazvala najveću krizu unutrašnje bezbednosti u Putinovoj 23-godišnjoj vladavini, završila se sporazumom da on povuče trupe i preseli se u susednu Belorusiju u zamenu za imunitet protiv zločina.

Za mnoge posmatrače, avionska nesreća u sredu sugeriše da je Kremlj odlučio da na kraju odustane od sporazuma.

Njegov poslovni avion Embraer, koji se iz Malija vraćao u Rusiju, srušio se oko 50 kilometara od Putinove rezidencije u Valdaju.

Nezavisni mediji su brzo sugerisali da je avionska nesreća čin odmazde Kremlja, pa čak i Putina lično, zbog Prigožinovog direktnog izazova vojsci. U međuvremenu, državna televizija je samo lagano izveštavala o incidentu.

Putin je svoje prve komentare dao oko puna 24 sata nakon pada aviona — uputio je saučešće porodicama poginulih i pozdravio Prigožina kao „talentovanog biznismena“ koji je „napravio neke ozbiljne greške u svom životu“.

Foto: Ostorozhno Novosti/Handout via REUTERS

„Vagner je dao značajan doprinos borbi protiv nacizma u Ukrajini. To nećemo zaboraviti“, rekao je on.

Ova uloga Prigožina kao heroja je u oštroj suprotnosti sa primedbama koje je Putin izneo tokom dramatičnih trenutaka Vagnerove oružane pobune, kada je šefa plaćenika nazvao „izdajnikom“ — najgorim mogućim prekršajem u očima predsednika koji zahteva najveću lojalnost .

Međutim, izvor iz ruske vlade je rekao da ne treba gajiti iluzije o izjavi ruskog predsednika.

Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Za Putina je postalo očigledno da Prigožin predstavlja pretnju vladajućem režimu, a u svom neuspešnom pokušaju da svrgne ministra odbrane Sergeja Šojgua, šef Vagnera lično nije poslušao Putina, izjavila su četiri izvora u ruskoj vladi za Moskov tajms.

Neki analitičari se slažu sa ovim tumačenjem.

„Putin se suočava sa teškom situacijom u kojoj se njegov javni imidž pokvario i više nije u skladu sa željom Rusije za snažnim i odlučnim liderom, koji brzo postiže svoje ciljeve uz minimalne troškove i žrtve. Ova promena je nastala nakon što nije uspeo da zauzme celu Ukrajinu i rat ušao je u dugotrajnu fazu“, rekao je za Moskov tajms Oleg Ignatov, viši analitičar Međunarodne krizne grupe.

„Jasno je da Putin gubi od harizmatičnih likova poput Prigožina, koji su voljni da govore istinu i prihvate stvari kakve jesu“, rekao je Ignatov.

Ovo je bio izazov za Kremlj čak i pre Prigožinove neuspele pobune. Ministarstvo odbrane je sve više na udaru kritika zbog nedovoljno agresivnog vođenja rata u Ukrajini, uključujući i članove političkog establišmenta, kao što su zvaničnici koji imaju konzervativne, antizapadne stavove.

Foto:REUTERS/Marina Lystseva

„Ne verujem u vojnu umešanost Ukrajine, niti verujem u umešanost Zapada u Prigožinovu propast. Prigožin je kompetentno izgradio svoju bezbednost. Ovo je moronska odluka naših vlasti, doneta i tokom rata. Zašto? “ rekao je za Moskov tajms aktuelni zvaničnik ruske vlade koji je ranije služio u bezbednosnim službama.

„Mislim da se ‘šef’ (Putin) uplašio da će Prigožin nekako nekim čudom iskočiti na izborima. Ne verujem ni sam. Ali ko zna šta je u „carevoj“ glavi? Mogle su da prevladaju njegove emocije“, kaže službenik ruske vlade koji je ranije radio u službama državne bezbednosti.

Slična osećanja dele ruski vojnici koji se bore u Ukrajini.

„Poštujemo Vagner zbog njegovih dostignuća — u Bahmutu, Siriji i Africi. Oni su dobri ljudi — smireni, profesionalni“, rekao je za Moskov tajms ruski vojnik po ugovoru koji se borio u Ukrajini od 2022. godine.

Kremlj je svestan da i dalje postoji rizik od oružanih pobuna i ruske specijalne službe rade na njihovom kontroli i eliminisanju, izjavila su za Moskov tajms dva izvora bliska Kremlju i zvaničnik ruske vlade koji je ranije služio u specijalnim službama.

Foto:Aleksey Nikolskyi / Sputnik / Profimedia

„Sada svi pokušavaju da se drže što je moguće dalje od bilo kakvih priča i projekata u vezi sa šefom PMC Vagnera. Posebno oni koji su imali bilo kakve veze sa Prigožinom“, rekao je ruski zvaničnik za Moskov tajms.

„Pad Prigožinovog aviona ostavio je neke ljude u stanju potpunog šoka. Pre svega, one koji su bili u kontaktu sa njim“, rekao je izvor iz elitnih poslovnih krugova.

PROČITAJTE JOŠ:

Kremlj neće moći da održi Prigožinovo poslovno carstvo u sadašnjem obliku, tvrde dva izvora u ruskoj vladi, od njegovih prekaljenih plaćeničkih boraca koji su videli borbe u Ukrajini, Africi i na Bliskom istoku, do medijskih kuća, novinara i politički konsultanata.

„Sve je bilo vezano za ličnost Prigožina — njegovu harizmu, nemilosrdni karakter i sistem ličnih aranžmana. Sve to uprkos činjenici da se u Africi smatrao da je čovek Kremlja“, rekao je jedan izvor koji je blisko sarađivao sa Vagnerom.

Jevgenij Prigožin Foto: Razgruzka_Vagnera / UPI / Profimedia

Više milijardi dolara vredni ugovori sa ruskom državom bili su žila kucavica Prigožinove poslovne imperije, koja je uključivala unosne projekte u Africi, gde su strukture povezane sa vođom Vagnera dobile pravo da iskopaju zlato, dijamante, uranijum, platinu i druge dragocene resurse.

Nakon Prigožinove oružane pobune u junu, ruska vojska je brzo promenila način na koji se upravlja ruskim privatnim vojnim kompanijama na Bliskom istoku i u Africi, rekao je izvor koji je bio u nekoliko misija u ime Vagnera.

Ovi napori su uključivali rusku vojnu obaveštajnu agenciju, GRU, kaže istražitelj Belingketa Kristo Grozev. Pored toga, zamenik ruskog ministra odbrane posetio je Libiju ove nedelje.

Foto:REUTERS/Marina Lystseva; Not supplied / WillWest News / Profimedia; Aleksey Nikolskyi / Sputnik / Profimedia

Kako je ruska konvencionalna vojska tokom proleća 2022. godine pretrpela velike gubitke u Ukrajini, Kremlj se nadao da će Prigožin preokrenuti svoju sreću. Vagnerovi plaćenici počeli su da predvode ruske ratne napore, dok je nekada živčani Prigožin ušao u centar pažnje.

„Pošto Prigožina sada nema, malo je verovatno da će Vagner nastaviti da postoji. Mislim da čak ni Putina to ne brine. Ali mnogi članovi Vagnera veruju da su vlasti možda odgovorne. A vlasti ne mogu da ignorišu takve rizike“, Ignatov iz Krizne grupe.

„Iz istorije znamo da Rusija ima tradiciju političkog terorizma. To nije zagarantovano, ali vlasti vide rizik. A snage bezbednosti će veoma budno pratiti pripadnike Vagnera. One koje vlasti smatraju najbližima Prigožinu — moraće da razmišljaju o svojoj ličnoj bezbednosti“, rekao je Ignatov.

Dok se čini da Prigožina više nema, on ostavlja podsetnik da postoje alternative Putinovom režimu — a verovatnoća izbijanja još jedne pobune samo raste kako se rat u Ukrajini odugovlači.

„Mislim da su naredili da se ubije Prigožin. Ne Ukrajinci, već naš narod. Rečeno nam je da je to moglo da bude rukovodstvo vojske — Šojgu i Gerasimov. A ko drugi? S kim je mogao da se petlja?“ rekao je ruski vojnik po ugovoru koji se bori u okviru Ministarstva odbrane.

„Ako sada istina izađe na videlo, naši momci neće da ćute. Nadam se. U Moskvi će ponovo biti pobuna, i to nasilna“, dodao je on.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare