Foto:REUTERS/Marina Lystseva; Not supplied / WillWest News / Profimedia; Aleksey Nikolskyi / Sputnik / Profimedia

Jevgenij Prigožin je skoro deceniju gradio Vagnerovu paravojnu grupu. Ona je postala važna za ratne napore Rusije u Ukrajini, a Prigožinove trupe su pomogle da se širi ruski uticaj širom sveta, podržavajući saveznike predsednika Vladimira Putina u Africi i Siriji. Sada su pad njegovog aviona i njegova navodna smrt izazvala nalet spekulacija o budućnosti grupe.

Zapadni bezbednosni zvaničnici se pitaju ko će zauzeti njegovo mesto i šta će biti sa plaćenicima koje je nekada vodio.

Ko će sada voditi Vagner?

Dr Joana de Deus Pereira, viši naučni saradnik na institutu Rusi, rekla je za BBC-jev program Vorld Tonajt da bi Prigožinova smrt verovatno dovela do „izvesnog preoblikovanja“ grupe.

Ali ona je rekla da će se sveukupne Vagnerove operacije verovatno nastaviti na isti način kao pod Prigožinovim vođstvom, prenosi BBC.

„Organizacija će u budućnosti opstati verovatno pod drugim imenom, ali je već dokazala da ima kapacitet da se prilagodi i transformiše“, rekla je ona.

Foto: Ostorozhno Novosti/Handout via REUTERS, REUTERS/Yulia Morozova/File Photo

„Moramo da posmatramo Vagnera ne samo kao jednog čoveka, već i kao ekosistem, kao hidru sa mnogo mnogo glava i mnogo različitih interesa u Africi“, navela je.

Ruslan Trad, bezbednosni analitičar Atlantskog saveta, slaže se. On je za BBC rekao da bi zbog Prigožinove navodne smrti verovatno neko ko ima veze sa ruskom vojnom obaveštajnom službom, GRU, biti postavljen da vodi grupu umesto njega.

Ali on je sugerisao da bi glavni izazov za Putina mogao biti pronalaženje nekoga sa dovoljno dubokim džepovima da finansira operacije paravojske, a da pritom ne predstavlja direktan izazov njegovom režimu.

„Pokušaće da nađu novog finansijera jer je Prigožin bio glavna osoba sa novcem tamo“, rekao je Trad.

Foto: Investigative Committee of Russia/Handout via REUTERS

„Mislim da će biti teže pronaći novog finansijera jer Vagner ima dobre komandante, ali novac je ovde važan. Možda će instalirati nekoga iz bliskog kruga oko Putina“, dodaje.

Benoit Bringer, novinar čiji je dokumentarac „Vagnerov uspon“ predstavio uspon paravojske, rekao je za BBC da je jedan od vodećih kandidata general GRU Andrej Averjanov.

„Verovatno je Putinu bilo potrebno vreme da tajno organizuje tranziciju. To bi objasnilo zašto je čekao dva meseca pre nego što se reši Prigožina“, dodao je on.

Emili Feris iz Rusija je primetila da će Moskva „verovatno naučiti lekciju da su ličnosti poput Prigožina sa sopstvenim opasnim ambicijama džoker“, dodajući da bi „svaki novi Vagnerov lider verovatno bio neko koga bi Kremlj odabrao“.

Foto:REUTERS/Marina Lystseva

Šta će biti sa Vagnerovim trupama u Belorusiji i Ukrajini?

Veći deo prošle godine Vagner je bio najefikasnija borbena snaga Rusije u Ukrajini, sa njenim trupama koje su uspešno zauzele istočne gradove Soledar i Bahmut nakon krvavih bitaka.

Ali gospođa Feris je rekla da je malo verovatno da će Prigožinova smrt ozbiljno uticati na tok rata.

„Vagnerove trupe nisu bile u akciji u Ukrajini od pobune, a njihove trupe su stacionirane ili u Belorusiji, ili su se vratile u Ministarstvo odbrane, tako da su odmah uticale na rat u Ukrajini“, primetila je ona.

Ona je dodala da se čini malo verovatnim da će se Vagnerove trupe vratiti na ratište u Ukrajini, barem kratkoročno.

Hiljade Vagnerovih boraca pratilo je Prigožina do zapadnog suseda Rusije, Belorusije, nakon prekinute oružane pobune protiv ruskog vojnog vrha u junu.

Foto:Vitaliy Shustrov / Sputnik / Profimedia

Autoritarni lider Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je u petak da će do 10.000 Vagnerovih boraca „u narednih nekoliko dana“ biti u glavnom kampu grupe u Osipovičima, jugoistočno od Minska.

„Vagner je živeo, Vagner je živ, a Vagner će živeti u Belorusiji, bez obzira da li se to nekome ne bi dopalo“, rekao je on, a prenosi beloruska državna novinska agencija Belta.

On je to govorio ubrzo nakon što su satelitski snimci koje je analizirao BBC Verifi pokazali da se nekoliko šatora u kampu demontira.

Fotografije je snimila američka kompanija Planet Labs. Nije jasno kada su tačno počeli radovi i da li su stanari šatora smešteni negde drugde u Belorusiji ili su napustili zemlju.

Medijska grupa Radio Slobodna Evropa izvestila je u četvrtak da je čak 101 od 273 šatora u kampu već srušen.

Rusija avion Foto:Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Govoreći o tom pitanju, gospodin Lukašenko je rekao da se uklanjaju samo „dodatni šatori“, jer nema potrebe da ih ima toliko.

Ipak, budućnost Vagnerovih boraca je nejasna, jer mnogi beloruski, ruski i zapadni eksperti tvrde da je Lukašenko de fakto marioneta predsednika Putina, koja sluša njegova naređenja.

Istovremeno, neki izveštaji na društvenim mrežama sugerišu da je nekoliko Vagnerovih boraca već uputilo eksplicitne pretnje Putinu zbog, kako oni navode, njegove uloge u Prigožinovoj smrti.

Mogu li Vagnerove trupe u Africi i Siriji nastaviti da se bore?

Jednako nejasna je i budućnost Vagnerovih trupa u inostranstvu. Grupa je postala ključni stub ruske spoljne politike, sa svojim snagama koje pomažu da se podrže vlade u Siriji, Maliju, Centralnoafričkoj Republici i Libiji u zamenu za unosna prava na rudarstvo.

Veruje se da je poslednjih dana Prigožin bio prisutan u zapadnoj Africi, gde zapadni analitičari strahuju da je grupa nastojala da proširi svoj domet na druge zemlje, uključujući Niger gde se upravo dogodio državni udar.

Foto: Handout / AFP / Profimedia

Neki su spekulisali da bi odsecanje glave rukovodstvu grupe moglo da natera Rusiju da preispita svoje pokušaje da traži uticaj u regionu, ali mnogi stručnjaci veruju da bi decentralizovana komanda grupe na kontinentu trebalo da joj omogući da nastavi svoje operacije neometano.

Nakon junske pobune, ruski zvaničnici su, kako je saopšteno, doleteli u Libiju da se sastanu sa Halifom Haftarom, odmetnutim generalom koji izaziva vladu koju su priznale UN u Tripoliju, i da su mu pružili uveravanja o kontinuiranoj podršci Vagner grupe, bez obzira na Prigožinovu sudbinu.

Tred je rekao za BBC da veruje da je Vagner toliko snažno integrisan u odbrambenu infrastrukturu afričkih zemalja da bi njihove operacije bile neometane zbog Prigožinove smrti.

„Komandanti stacionirani u Siriji, Centralnoafričkoj Republici ili Maliju, oni tamo već imaju veoma dobre modele i imaju slobodu da deluju“, rekao je on.

„Lokalni komandanti nisu pogođeni jer su operacije odvojeno operativne, imaju različite resurse za ovo, a čak i sada regrutuju za operacije u Siriji i Africi“, dodao je.

Foto:Aleksey Nikolskyi / Sputnik / Profimedia

I rekao je da će odnos grupe van dohvata ruke sa ruskim obaveštajnim službama ostati dragoceno oruđe za Moskvu, omogućavajući joj da deluje u „sivoj zoni“ gde bi mogla da sledi interese Rusije, ali dozvoljavajući zvaničnicima da negiraju umešanost.

Bringer je za BBC rekao da je Vagner „suštinski u Africi“ u smislu promovisanja ruskih interesa.

„Struktura će tamo sigurno nastaviti da postoji, možda više ne pod imenom Vagner, već sa novim šefom lojalnim Kremlju“, rekao je on.

Anton Mardasov, nerezidentni naučnik u programu Bliskoistočnog instituta za Siriju, rekao je da su čak i nakon Prigožinovog neuspelog ustanka u Rusiji, komandanti Vagnera u inostranstvu uglavnom izbegli represije Kremlja kako bi izbegli „slabljenje opšte pozicije Moskve“.

Ali on je rekao da se druge plaćeničke kompanije sve više suprotstavljaju Vagnerovoj ulozi u Siriji. Nakon junske pobune, gospodin Mardasov je rekao da je jednom broju Vagnerovih vojnika ponuđen transfer u konkurentsku kompaniju pod nazivom PMC Redut.

„Redut već dugo radi u Siriji paralelno sa Vagnerom“, rekao je Mardasov za BBC. „Na Redutu se vojska kladi u Siriji, ali su se plašili brzih koraka“, dodao je.

PROČITAJTE JOŠ:

Hoće li Vagner brzo izbledeti iz sećanja?

Srednjoročno, stoga, izgleda malo verovatno da će na Vagnerovo poslovanje značajno uticati smrt njegovog osnivača. Ali dugoročno gledano, Vagnerove operacije izgledaju spremne da se reformišu u nešto novo, rekla je Emili Feris iz Rusija.

„Najverovatnije je da će se Vagner podeliti na dva dela, pri čemu će preostale grupe bez vođe u Belorusiji biti raspuštene, a druga frakcija koja je aktivna u inostranstvu će se pretvoriti u nešto drugo što može biti oruđe ruske spoljne politike“, rekla je ona za BBC.

Što se tiče Prigožinovog nasleđa, Bringer je za BBC rekao da je Vagner „demonstrirao Kremlju kako privatna vojska u senci, sposobna da deluje potpuno van zakona, može da bude korisna u njegovim hibridnim ratovima, kao i da stekne uticaj u inostranstvu“.

„Ime Vagner može nestati, ali ne i plaćenici na terenu i metod koji ih je stvorio“, dodao je.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar