Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Danas je pronađen drugi deo aviona osnivača Vagnera Jevgenija Prigožina, koji se srušio u sredu popodne. Lokacija na kojoj je nađen drugi deo aviona mogla bi biti vrlo važna za istragu uzroka pada letelice u kojoj je, tvrdi službena Moskva, bio i sam Prigožin, čovek koji je poveo neuspelu pobunu protiv ruskog ministarstva obrane i, posredno, protiv samog ruskog predsednika Putina, podseća Index.hr.

Ruski mediji su objavili i snimak drugog dela Prigožinovog aviona, koji se sastoji od krila i stajnog trapa, a na kojima nema tragova delovanja protivvazdušne odbrane. Udaljenost dva veća dela aviona na tlu znači da je moguće da se avion raspao na dva dela relativno visoko u vazduhu, što bi moglo biti posledica eksplozije u vazduhu.

Treba podsetiti i da su očevici pada naveli kako su pre pada začuli eksploziju.

Meštani oblasti Tver su rekli da su čuli prasak, a zatim videli kako avion strmoglavo pada prema tlu, prenosi Index.hr.

Foto: Ostorozhno Novosti/Handout via REUTERS

„Čuo sam eksploziju ili prasak. Obično, ako dođe do eksplozije na tlu, čuje se odjek, ali bio je samo prasak i pogledao sam prema gore i video beli dim“, rekao je Vitalij Stepenok (72)

„Jedno krilo je odletelo u jednom smeru, a trup aviona je krenuo prema dole“, rekao je pokazujući rukama kako je avion krenuo prema tlu, pa je dodao: „A zatim je klizio na jednom krilu. Nije se strmoglavio, klizio je“, objasnio je.

Stepenok je naveo da je skočio na bicikl i uputio se prema mestu nesreće.

Foto:Ostorozhno Novosti/Handout via REUTERS

„Sve je gorelo. Ljudi su hodali okolo. Izvukli su nekoga, njegove ostatke… Nisam mogao razaznati. Samo sam vidio broj na avionu, koji sam im rekao, i to je bilo to.“

PROČITAJTE JOŠ:

Drugi meštanin, koji se predstavio kao Anatolij, rekao je da „to nije bila grmljavina, bio je to metalni prasak“.

Američki zvaničnici smatraju da je avion u kojem se nalazio Jevgenij Prigožin namerno srušen, ali dodaju kako ne izgleda da je oboren projektilom zemlja-vazduh.

Preliminarne procene američke vlade, za koje su zvaničnici naglasili da su nepotpune, sugerišu da je bomba eksplodirala u avionu ili da je neki drugi oblik sabotaže uzrokovao nesreću severozapadno od Moskve.

Foto:REUTERS/Marina Lystseva

To bi bilo su skladu sa tezom da se avion raspao u vazduhu nakon eksplozije i da su njegovi delovi nađeni na relativno velikoj udaljenosti.

Ruska vlada je potvrdila da istražuje uzrok nesreće, ali nije ponudila objašnjenje. Kremlj je danas poručio da je tvrdnja da je Rusija namerno srušila Prigožinov avion „apsolutna laž“.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar