Foto: Razgruzka_Vagnera / UPI / Profimedia; Taidgh Barron / Zuma Press / Profimedia; Shutterstock

Poslednje fotografije poginulog šefa Vagnera Jevgenija Prigožina nastale su u Afici, koja predstavlja uporište i glavni izvor prihoda paravojne formacije koja je do sukoba sa zvaničnim ruskim trupama bila glavno oružje u rukama ruskog predsednika Vladimira Putina. Sada, kada su se nakon misteriozne pogibije "Putinovog kuvara" stvari drastično promenile, čini se da je ostalo samo jedno polje na kom Vagnerovci mogu da deluju. Stoga se sada svi pitaju isto - ko će doći na čelo tih operacija. I odgovor je kranje neočekivan - jedna žena.

Pre svega, trebalo bi napomenuti da je na svom poslednjem putovanju u Centralnoafričku Republiku (CAR) prošlog meseca Prigožin posetio Ruski dom, kulturni centar u blizini ruske ambasade u prestonici, gde je pozirao sa svojim poručnicima i meštanima.

Foto: Video Obtained by REUTERS

To se dogodilo mesec dana nakon što je poveo „marš na Moskvu“ i kao nikada do sada ugrozio Putinov režim, i prema mišljenju analitičara, dovoljan pokazatelj toga da je u Afirci bio poštovaniji od same Rusije kao takve.

Zbog toga je Rusija pokušala da centralizuje njegovo carstvo na afričkom kontinentu, koje uključuje hiljade boraca, širok spektar poslova i „meku moć“.

Ključ i uporište svega jeste Centralnoafrička Republika. Operacijama u ovoj državi dugo je rukovodio Dmitrij Siti, bivši zamenik Prigožina.

Ipak, čini se da je, nakon što su ga Evropska unija i Sjedinjene Države sankcionisale „zbog teških kršenja ljudskih prava“, zamenjen.

Jevgenij Prigožin Foto:Tanjug/Razgruzka_Vagnera telegram channel via AP

Misteriozna Nafisa

Lokalni mediji su nedavno objavili da je nova direktorka preuzela dužnost u Ruskom domu, u ovoj državi. Kako kažu, zove se Nafisa.

Ona je pozirala sa Prigožinom na fotografijama koje su nastale tokom njegove poslednje posete Centralnoafričkoj Republici.

Pristup Ruskom domu je krajnje ograničen. Nijedan zapadni novinar nije dobio pristup, osim američkog CNN-a.

Kada je tim CNN-a posetio lokaciju koristio je skrivenu kameru, a nova direktorka se predstavila kao Nafisa Kirjanova.

Koristeći naloge na društvenim mrežama i druge povezane profile, CNN je otkrio da ona ima još jedno ime – Anfisa Aleksandrovna Kirjanova. Jutjub kanal povezan sa Kirjanovom otkriva da je još pre devet meseci snimala klipove u kojima govori o kozmetici.

U biografiji koju je sama delila na društvenim mrežama, tvrdi da je radila kao prevodilac i da je pohađala Sorbonu u Parizu i Moskovski državni lingvistički univerzitet.

Obučena u lokalnu odeću i srebrne visoke potpetice, ona je napravila kratak obilazak instituta za CNN. U tri šatora ispred centra odvijali su se časovi ruskog jezika, dok su se ruski filmovi prikazivali u bioskopskoj sali.

Maskirani čovek, koji je izgledao kao Vagnerov plaćenik, prošao je pored šatora do parkinga iza. Kirjanova nije želela da potvrdi ko je on, niti da pokaže CNN-u zabranjenu zonu u koju se uputio.

Kirjanova je rekla i da smrt Prigožina ništa ne znači za misiju Rusije u zemlji.

„Da li se nešto menja ako, ne znam, predsednik vaše zemlje umre? Da li to znači da vaša zemlja prestaje da postoji?… Misija i dalje postoji, nastavlja da postoji ruska kulturna misija“, rekla je.

Iako o tome nema zvanične potvrde, zapadni analitičari smatraju da je uloga misteriozne Nafise u Ruskom domu samo paravan i da ona postaje ključna figura Vagnera u Africi.

Rusija hoće da reorganizuje trupe Vagnera u Africi

Diplomatski zvaničnik koji je razgovarao sa CNN-om pod uslovom da ostane anoniman rekao je da su se dvojica Vagnerovaca vratila u Moskvu, a potom i u Afriku, sugerišući da su potpisali nove ugovore sa ruskim ministarstvom odbrane.

Kako navodi, Rusija sada kreće u reorganizaciju i pokušava da smanji Vagnerove operativne troškove u Africi.

Pročitajte još:

Taj napor ima dva pravca – prisiliti borce da potpišu nove ugovore i povući ih nazad za Rusiju.

U julu i avgustu su transportni avioni Iljušin IL-76 rotirali svake nedelje kako bi ih vodili u Moskvu da bi potpisali ugovore.

Takođe, izvori kažu i da postoje očigledni znaci rekoncentracije trupa širom prestonice.

Ipak, kako će sve na kraju izgledati, trenutno ne može ni da se nasluti.

BONUS VIDEO Šta će biti sa Vagnerom nakon pogibije Jevgenija Prigožina?