Foto: EPA-EFE/ZIGA ZIVULOVIC JR

Premijer Slovenije Robert Golob govorio je za CNN o razornoj poplavi i njenim katastrofalnim posledicama. Opisao je situaciju u Sloveniji, ispričao odakle je pomoć - napomenuo je da je stigla odakle je zaista ne biste očekivali - i govorio o tome kako Slovenija već preduzima akcije u borbi protiv klimatskih promena.

Slovenački premijer Robert Golob prokomentarisao je za američki CNN katastrofalne poplave koje su zadesile zemlju.

Golob je opisao razmere razaranja.

„Desetine hiljada domova su poplavljene, odneto je stotine mostova, uništeno je stotine kilometara puteva“, rekao je on voditeljki.

On je potvrdio da je Slovenija dan nakon poplava pokrenula mehanizam EU za civilnu zaštitu za tešku opremu, a u NATO alijansi za pomoć u helikopterima, prenosi N1 Slovenija.

Robert Golob Foto:TANJUG/ FOTO STA/ BOŠTJAN PODLOGAR

„Zahvalni smo našim saveznicima i prijateljima, a to pokazuje šta su sve EU i NATO – solidarnost i jedinstvo“, naglasio je on. On je dodao da pomoć ponekad stiže i sa „najneobičnijih mesta“, i napomenuo da je Ukrajina poslala i helikopter u Sloveniju .

Voditeljka je potom pitala da li je katastrofa mogla da se spreči. Ona je istovremeno podsetila na najnoviji izveštaj UN o klimatskim merama, u kojem se navodi da Slovenija ne reaguje na klimatsku krizu dovoljno hitno u energetskom sektoru.

PROČITAJTE JOŠ:

Golob je to odbacio i rekao da efekti staklene bašte dolaze iz sektora energetike, transporta i poljoprivrede, a Slovenija će za sedam godina zatvoriti termoelektrane i onda preći na period nulte neto emisije u energetskom sektoru.

„Ne bih se složio sa činjenicom da ne radimo dovoljno brzo“, rekao je on.

On je naglasio da se katastrofalne pojave, poput poplava u Sloveniji, ne mogu sprečiti na lokalnom nivou, već samo na globalnom nivou.

„U Sloveniji imamo zaštitu od poplava, moraćemo da je poboljšamo, ali na kraju dana, ako smo prošle godine imali izuzetno toplo leto, ove godine uopšte nije toplo, ali smo imali izuzetno kišovit period“, naglasio je on, dodajući da je to globalni problem i da će svako igrati svoju ulogu u tome.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar