Foto: Samir Jordamovic / AFP / Profimedia

Dvorišta njegove kuće praktično nema, ni njive ni bašte, parket u kući praktično stoji uspravno. Dušan Tratnjek, inače vatrogasac, član PGD Škofja Loka, živi u Hrastnici, nedaleko od Škofje Loke. Tamošnji potok, inače desna pritoka Poljanske Sore, podivljao je tokom najvećeg nevremena u istoriji Slovenije. Čupao je i rušio drveće ispred sebe, potkopavajući puteve, čak i pasarele i mostove. Jedna kuća u selu danas izgleda kao da stoji u vazduhu.

Hrastnica je jedno od najteže pogođenih mesta u Škofjeloškoj posle poplava. Ljudi tamo, kao i u Sloveniji, već nekoliko dana otklanjaju posledice bujičnog potoka i klizišta. Prizori su zastrašujući.

Kada je i ekipa N1 krenula u Hrastnicu, tamo su sreli Dušana Tratnjeka. Pokazao im je svoje dvorište, pustoš u njegovoj kući i objasnio kako je potok, koji se pretvorio u besnu reku, utabao put i promenio celo korito.

Ispostavilo se da je Dušan Tratnjek vatrogasac i da su mu poplavljena kuća i plac kada je kao član Dobrovoljnog vatrogasnog društva (PGD) bio na intervenciji na drugom mestu u Škofjoj Loku, prenosi N1 Slovenija.

Tratnjek je za N1 objasnio da je u četvrtak uveče sa ostalim pripadnicima PGD Škofja Loka otišao na hitnu intervenciju. Tada je na njegovom imanju još bilo sve u redu. Ali kada se vratio kući posle 27 sati intervencija, dočekalo ga je potpuno uništenje.

Zbog obilnih padavina voda iz šume naspram kuće počela je da donosi zemlju koja je poplavila celo dvorište, a voda je ušla i u unutrašnjost kuće.

PROČITAJTE JOŠ:

„Unutrašnjost je uništena, parket nam se digao, a uskoro će i u susednoj prostoriji. I dalje smo bez vode za piće“, rekao je on za N1.

Zbog krhotina zarobljenih ispod mostića, voda je pomerila korito za skoro dva metra i podigla se u visinu za više od metar i po. Bagerima, ali i ručno, na obalu potoka već su dopremljene ogromne gomile ispranog materijala, koji se tek posle nekoliko dana vratio u korito. Njegov vrt je nestao, njiva je takođe potpuno uništena. O visini štete još ne razmišlja, ali će ona, kaže, sigurno premašiti nekoliko desetina hiljada evra.

Hrast je skoro potpuno uništen. Prema rečima gradonačelnika Škofje Loke Tineta Radinja, deo puta je otvoren samo za vozila hitne pomoći i meštane, a stanovnici Bodoljske grape i Sopotnice i dalje su potpuno odsečeni od sveta. I dalje nema struje i vode za piće , a u prekidu je i telefonski signal.

Prvi radovi na sanaciji delimično porušenog puta dolinom Hrastničkog potoka već su u toku, ali će, prema rečima meštana, obnova potrajati.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar